Justícia i drets per al Sàhara

Justícia i drets per al Sàhara

{mosimage}En aquest dies, com des de fa ja 11 anys, nens i nenes sahrauís comparteixen uns mesos amb famílies acollidores a Castelldefels i, també, a molts altres municipis de Catalunya. La Plataforma Castelldefels amb el Sàhara i el Consell Municipal de Pau i Solidaritat garanteixen la seva estada a la nostra ciutat, una estada que va més enllà d’allò que es pot fer i oferir a aquests nens i nenes sahrauís.

A la nostra ciutat els podem trobar a la Plaça de l’Església, jugant amb altres nens als casals d’estiu, a l’ambulatori, a les festes solidàries, viatjant amb el trenet… És a dir, compartint temps i espai amb nosaltres, però lluny de la seva terra.
L’objectiu de la seva estada no és tranquil.litzar algunes males consciències que obliden la resta de l’any. Ha de servir, a més de per garantir una estada feliç a les criatures, per continuar demanant justícia i drets per al poble sahrauí.

Em preocupa molt que, des de fa alguns mesos, la diplomàcia espanyola ha fet un gir perillós en relació amb el conflicte del Sàhara Occidental. En primer lloc, han canviat de llenguatge i, com sabem, el llenguatge no és neutre: el que fins fa poc era un moviment legítim, el Front Polisari, avui és un ‘moviment independentista’; el que abans era innegociable, el referèndum, avui només és una ‘opció entre d’altres’; i el que abans era la potència ocupant, el Regne del Marroc, avui sembla ser la ‘potència administradora’. També l’abstenció en l’Assemblea General de l’ONU, per no donar suport al ‘Pla Baker 2’; més tard la venda d’armament a l’exèrcit marroquí per valor de 200 milions d’euros, que podria ser utilitzat en la repressió contra el poble sahrauí; i, recentment, la reunió d'alt nivell entre ambdós governs amb la valoració positiva realitzada pel president Zapatero al Pla d'Autonomia proposat pel Regne del Marroc.

El que cal és una solució urgent, justa i definitiva al conflicte del Sàhara Occidental, en el marc del Consell de Seguretat de les Nacions Unides, d'acord amb la legalitat internacional, que permeti resoldre el drama humanitari que viu el poble sahrauí des de fa més de 30 anys, i que aquest pugui exercir el legítim dret a la lliure determinació, d'acord amb la Carta de les Nacions Unides i les resolucions del Consell de Seguretat.

Els nens i les nenes sahrauís no han vingut a passar uns mesos amb nosaltres per  fer turisme. Castelldefels i la seva gent, com a ciutat solidària que és, els garantirà una bona estada a aquests nens i nenes sahrauís. Però cal tenir present que el seu poble viu una ocupació i un conflicte fa més de 30 anys, i la seva estada, n’és una de les conseqüències.

Jordi Miralles i Conte, coordinador general d’EUiA i diputat
jordi.miralles@parlament.cat