Contra el canvi climàtic

Contra el canvi climàtic

{mosimage}Cada dia apareixen noves dades que ens confirmen  que l’escalfament del planeta i la seva repercussió en el canvi climàtic són una realitat inqüestionable. Recentment, l’Organització Meteorològica Mundial (OMM), que va ser la primera organització que va alertar  l’any 1979 sobre els perills de l’escalfament global, ha presentat un informe sobre canvis climàtics durant el 2007 on s’afirma que les temperatures de la superfície global de la terra, durant els mesos de gener a abril, han estat les més càlides des de l’any 1880, any  en què es va iniciar el registre d’aquestes temperatures. Concretament es diu que l’increment de temperatures ha estat d’1’37 graus durant el mes de gener i d’1’89 graus durant el mes d’abril. Aquest increment de temperatura és el que, segons l’OMM, explicaria la successió de fenòmens meteorològics anormals, com ara el cicló Gonu, el més gran que s’ha registrat mai en el mar Aràbic i que va produir greus inundacions a l’Iran; les grans inundacions produïdes aquest estiu a la Gran Bretanya com a conseqüència de les pluges més importants que mai s’han registrat en aquest país o les temperatures extremes a què han arribat els països de l’Est d’Europa,  que han suposat que Moscou arribés als 33º i a punts de Bulgària als 45º.

Segons els científics, l’escalfament global és un fet inevitable que s’ha produït per causa de la societat industrial i que s’ha accelerat des de l’any 1975. Aquest escalfament global està suposant el desglaçament de Grenlàndia i el Pol Nord, un augment significatiu del nivell del mar, la baixada del grau de salinització de l’aigua del mar i l’impacte que aquest fet tindrà sobre els corrents marins. Tots aquets factors són els que incideixen en el canvi climàtic i que posen en greu perill la vida al nostre planeta. Ara ens cal prendre urgentment mesures per minimitzar l’impacte.  Aquestes mesures han de suposar un canvi de model de creixement econòmic i d’estil de vida, que ha de passar per la reducció d’emissions de CO2 i, per tant, una reducció del consum energètic,  l’increment de les energies renovables i, sobretot, una eficiència energètica més gran.