Serveis privatitzats, pitjor per a tothom

Serveis privatitzats, pitjor per a tothom

{mosimage}La Diputació Permanent del Parlament va reunir-se el 13 d’agost per a tractar l’apagada de Barcelona, i com a portaveu d’ICV-EUiA, a les compareixences de Manuel Pizarro d’Endesa i Luis Atienza de Red Eléctrica Española (REE), vaig remarcar que, més enllà de les causes concretes, la privatització de serveis bàsics n’és la causa principal. Curiosament el mot “privatització” no el va recollir la premsa. Serà perquè qui paga mana? El pensament és lliure, la realitat tossuda.

Reprodueixo aquí part de la intervenció: “Per responsabilitats evidents (..) han de ser sancionats de manera exemplar. Però per a ICV-EUiA cal anar més enllà (..). Des de la política s’han de canviar regles de joc al sector energètic perquè vostès les han trencat. I canviar el model energètic pensant en les persones i en el país. L’apagada de Barcelona és, també, conseqüència d’una causa. La causa principal és que vostès són el rostre real de les privatitzacions de serveis bàsics. Quan es privatitza un sector estratègic sempre hi ha guanyadors: gent com vostès; i molts afectats negativament (…). Diguem les coses pel seu nom. Estem parlant d’un servei de subministrament i distribució privatitzat, tant en alta com en baixa tensió, que pertany a companyies amb criteris empresarials que actuen en règim de monopoli, sense competència.

Nosaltres som de l’opinió que el govern del PSOE, abans el del PP, i amb complicitats de CiU (…) participen de la seva lògica: la d’un mercat que deixa desprotegits els ciutadans i on repartir beneficis i cotitzar en Borsa són la seva preocupació. Nosaltres defensem que la política ha de decidir sobre els serveis bàsics, és més democràtic. No compartim que l’economia, en aquests cas un consell d’administració o la junta d’accionistes, determini què fer, què invertir i com inspeccionar un servei públic bàsic.

Les apagades i interrupcions no són una fatalitat, són evitables si els poders públics assumeixen plenament les seves responsabilitats i vetllen perquè les companyies elèctriques compleixin les seves. Què cal fer doncs? Canvis substanciats per a un major control democràtic -és a dir, públic- d’un servei bàsic. I com fer-ho? Introduint canvis legislatius en la planificació, control i gestió del sector elèctric.

Aquests serveis i infraestructures cal que siguin governades atenent a l’interès general i no als interessos de les companyies, accionistes i entitats financeres que hi són al darrere.”

Aquest ha estat un estiu fosc i no només per menys sol. Fosc per a les persones que han patit talls de llum, problemes ferroviaris, cues a autopistes i retards en avions i equipatges. I els responsables són les empreses Endesa i REE, Renfe i Adif, Acesa i Aena.

Jordi Miralles
Coordinador general d’EUiA i Diputat
jordi.miralles@parlament.cat