El pic de Ventolau i els Tres Estanys

El pic de Ventolau (2.853 m) i els Tres Estanys

{mosimage}Aquesta ascensió discorre pel Parc Natural de l’Alt Pirineu al Pallars Sobirà, en una magnífica zona de llacs que envolten el pic de Ventolau. Hi ha dues vies més freqüentades: 1.- Des del poblet de Cerbi, proper a Esterri d’Àneu.- 2.- Des del refugi guardat de la Pleta del Prat situat a l’estació d’alta muntanya de Tavascan.

Època recomanada:  Estiu
Viatge: C-32 fins a Sant Boi.- A-2 fins a la sortida 517.- L-303 fins a Agramunt.- C-14 fins a Artesa de Segre.- L-512 i C-1412 fins a Tremp.- C-13 fins a La Pobla de Segur.- N-260 fins a Sort.- C-13 fins a Llavorsí. Total fins aquí, 243 km.

{mosimage} 

Aproximacions amb cotxe:
1.- Si optem per la via 1, hem de continuar per la C-13 fins a Esterri d’Àneu, on agafarem l’estreta carretera que passa per Unarre i arriba a Cerbi. 27 km des de Llavorsí-
2.- Si optem per la via 2, agafem a Llavorsí la L-504, que passa per Ribera de Cardós i arriba a Tavascan, des d’on continuarem per la carretera que ens porta a l’estació d’alta muntanya on hi ha el refugi municipal de la Pleta del Prat. 30 km des de Llavorsí.

A peu:
Opció 1.- Aquesta opció ens obliga a triar entre una ascensió a peu des de Cerbi (1.400 m) amb massa desnivell (1.450 m) o bé pujar amb vehicle tot terreny per la pista -no practicable amb cotxe tipus turisme- fins al planell de Sartari (1.960 m), estalviant-nos 500 metres de desnivell en deixar la pujada a peu en uns 900 m.- Des del final de la pista, seguim un camí senyalitzat que surt al peu d’una cascada i puja amb ziga-zagues fins a l’estany de la Gola (2.250 m, 40 min). El sender voreja l’estany per l’Oest i el Nord i puja cap a l’Est amb trams poc marcats per un barranquet fins al pla dels Tres Estanys (2.525 m, 1 h 30 min). Valdria la pena pujar només fins aquí per veure’ls. Des d’aquí es veu el pic Ventolau al NE, amb coloracions ocre-rogenques. Hem d’anar-hi pel coll que veiem just a la dreta del pic. Continuem l’ascensió per la vora Est del primer estany cap al Nord pel senderol amb trams poc marcats, sempre propers al torrent que baixa d’uns petits estanyols (2.550m) que deixarem a la nostra esquerra tot girant progressivament cap al NE i l’E. El sender puja en diagonal pel vessant de la dreta del barranc fins al coll de Ventolau (2.675 m). Girem a la nostra esquerra (N) per fer una darrera, forta però fàcil pujada fins al cim. Quin espectacle de pics, barrancs i estanys!: Pica d’Estats, Monteixo, Certescan, Mont-roig, Mont Valier, Maubèrme, Moredo, Massís de la Maladeta-Aneto, Besiberris, Montardo, Montsent de Pallars…
Opció 2.- Nosaltres hem fet l’opció núm. 1 i no pas aquesta. Em limitaré doncs a facilitar-vos dues webs on hi ha les ressenyes:
Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), http://www.feec.org/Publicacions/fitxes_vertex/fitxa.php/99/
Palau Robert (Generalitat de Catalunya), http://www10.gencat.net/probert/AppJava/ruta.jsp?id=336&comarca=26&idioma=1

Alguns noms de colls i barrancs no coincideixen amb els que apareixen al mapa-guia de l’Editorial Alpina. En concret, el coll més proper al Sud del pic de Ventolau (pel que s’ha d’anar) s’anomena en aquesta “coll de Ventolau” i a les ressenyes de les webs indicades “coll dels Tres Estanys”, que l’Editorial Alpina assigna a un altre coll més al Sud.
Allotjaments: Diversos campings, cases de turisme rural, pensions, hostals i hotels a partir de Llavorsí per les valls de la Noguera Pallaresa i de Cardós.-  Més informació: Oficina de Turisme de Sort , tel. 973 62 10 02, www.noguerapallaresa.com, de Llavorsí, tel. 973 62 22 17 i de Tavascan, tel. 973 62 30 79
Refugi de muntanya: Refugi guardat de la Pleta del Prat, a l’estació hivernal de Tavascan, propietat de l’Ajuntament de Lladorre. Tel.676 44 94 54, www.lapletadelprat.com.
Oficina del Parc Natural de l’Alt Pirineu: Llavorsí, tel. 973 62 21 62
Cartografia: Mapa-guia excursionista “Pica d’Estats – Montroig”, escala 1:25.000 de l’Editorial Alpina.
Meteorologia: www.meteocat.com