Fa 40 anys que van assassinar el Che

Fa 40 anys que van assassinar el Che

{mosimage}Han passat 40 anys però la situació al món el fa present per fer-li un homenatge. Un reconeixement per fer conèixer qui fou i el que va defensar: compromís, justícia social, internacionalisme i socialisme. Ernesto Guevara va néixer l’any 1928 a Argentina. Quan estudiava medicina, va viatjar per l’Amèrica Llatina i, en veure les desigualtats, va prendre partit en favor dels més desafavorits i la justícia. En un segon viatge, va ingressar al Moviment 26 de Julio al costat de Fidel Castro, i junts van anar a Cuba per organitzar la guerrilla i enderrocar la dictadura de Batista. També va participar en el primer govern revolucionari a Cuba. Pel Che, calia fer front a les injustícies arreu. Així, el 9 d’octubre de 1967 a Bolívia va caure en combat i fou assassinat per l’exèrcit i la CIA.

El Che és present pel que va defensar, practicar i construir. Poques persones del segle XX han suscitat un interès tan universal i apassionat per a joves i grans. El Che s’ha convertit en un símbol i en un referent arreu del món pel que va dir i pel que va fer. El Che no és una imatge del passat, ni un mite per adorar, ni una samarreta nostàlgica per al present. Al segle XXI hi ha injustícies per rebel·lar-se. Les polítiques neoliberals generen noves desigualtats. Les agressions imperialistes i guerres continuen. Però també hi ha realitats i esperances, especialment a l’Amèrica Llatina: Cuba, Veneçuela, Bolívia, Equador, Nicaragua, que confirmen que la història està en mans dels pobles i que ens cal un nou internacionalisme.

Aconseguir societats d’homes i dones lliures en una terra habitable per a tothom, com va fer el Che, és present. Un present que suposa compromís, lluita, valors i idees. Compromís i lluita dels joves, moviments socials i l’esquerra, per una societat més justa. Accions i mobilitzacions per canviar coses, incrementar la consciència crítica i créixer en l’organització popular, per tal d’aconseguir els drets de persones i pobles. Valors i idees fetes propostes i pràctiques: igualtat, solidaritat, internacionalisme, cultura, dret a la terra, drets dels joves i drets socials. Com va dir el Che: “El present és de lluita, el futur és nostre”. Coneguem el Che, val la pena.

Jordi Miralles
Coordinador general d’EUiAi Diputat
jordi.miralles@parlament.cat