Manifest contra el càncer de mama

Manifest contra el càncer de mama

{mosimage}El passat 15 d’octubre va celebrar-se al Parlament de Catalunya la Jornada sobre l’estat actual del càncer de mama a Catalunya, organitzada per l’AECC-Catalunya contra el càncer. El càncer de mama constitueix el tumor maligne més freqüent en la dona i representa una de les primeres causes de mort en la població femenina. Des de la segona meitat del segle passat la seva incidència ha anat augmentat, tot i que –des de fa anys- la taxa de mortalitat s’ha reduït. Unes dades mostren la dimensió de la malaltia a Catalunya: 1 de cada 9 dones patirà un càncer de mama al llarg de la seva vida, i en el darrer any se’n van diagnosticar 4.000 nous casos. Malgrat que són innegables els avenços aconseguits en el diagnòstic, els tractaments i el coneixement de la malaltia, així com en els recursos econòmics, les polítiques i els programes impulsats pel govern català (com el cribratge mamogràfic i la detecció precoç), encara queda molt camí per recórrer.

És una evidència que la prevenció, la investigació i la promoció de la salut són fonamentals per continuar fent front a la malaltia. Però, a més, el càncer cal enfrontar-lo de cara, visibilitzar que existeix, garantir socialment que les persones afectades no siguin discriminades i promocionar l’ajuda mútua entre les persones afectades i associacions.
Les implicacions físiques, socials i psicològiques que resulten d’un diagnòstic oncològic en general, i del càncer de mama en particular, fan que la persona afectada s’hagi d’afrontar a situacions múltiples i complexes. Les conseqüències derivades de la malaltia constitueixen una important font de problemes que apareixen al llarg de tot el procés, i s’allarguen quan la persona s’ha d’afrontar de nou a la seva vida quotidiana. Un període dur per a les persones afectades (i per a les seves famílies) que els cal –a més dels tractaments– informació, suport i orientació. I això ho puc afirmar personalment després de superar, ara fa 25 anys, un càncer als conductes limfàtics.

En aquesta Jornada al Parlament l’associació AECC-Catalunya contra el càncer va ser un compromís per a continuar fent front a la malaltia i les seves conseqüències. Allà es va presentar el Manifest contra el càncer de mama, un decàleg on es proposen mesures en el terreny sociosanitàri per a continuar fent front a la malaltia. El podeu consultar a barcelona@aecc.es.

Des d’aquest espai d’opinió la meva solidaritat i proximitat amb les dones i les seves famílies que pateixen aquesta cruel malaltia.

Jordi Miralles i Conte
Coordinador general d’EUiA i Diputat
jordi.miralles@parlament.cat