Sant Maurici, Amitges i Tuc de Ratera

Sant Maurici, Amitges i Tuc de Ratera

Al Parc Nacional d`Aigüestortes

{mosimage}Aquesta excursió transcorre pel Parc Nacional d’Aigües Tortes i Sant Maurici, sens dubte un dels espais més bells dels Pirineus. És una zona granítica amb agulles i pics punxeguts, nombrosos llacs i una gran riquesa biològica als seus boscos i prats. En edicions anteriors de La Voz hem ressenyat diverses excursions a la zona per les valls de Boí i d’Aran. Ara proposem una altra per la Vall de la Noguera Pallaresa.

Època recomanada:
Estiu.

Viatge:
C-32 fins a Sant Boi.-  A2/B-10 fins a la sortida 517.- L-303 fins a Agramunt.- C-14 fins a Artesa de Segre.- L-512, C-1412b  fins a Isona.- C-1412  fins a Tremp.- C-13 fins a La Pobla de Segur.- N-260 fins a Sort.-  C-13 fins al pantà de la Torrassa.- LV-5004 fins a Espot. – Total: 265 km. http://www.guiacampsa.com/gcampsa/ruta/calcular/itinerario.aspx

Aproximació amb cotxe i recorreguts a peu:
D’ Espot surt una estreta carretera que remunta el riu Escrita fins a l’estany de Sant Maurici, d’on surt una pista que arriba a Amitges, però està tancada a l’entrada al Parc Nacional (km 3.5), on no es pot entrar amb vehicle particular. Si no estem en condicions de fer tota l’excursió caminant, es pot fer ús dels taxis tot-terreny que surten des d’ Espot. (http://www.taxisespot.com/, tel 973 62 41 05). Fan diversos recorreguts amb aturades als estanys. Podem fer diverses combinacions (algunes caldrà negociar-les amb l’empresa dels taxis), per exemple:
1.- Anar i tornar caminant des de l’aparcament de l’entrada al Parc Nacional (1.600 m) fins a Amitges (2.400 m) 3 h 15 min + 2 h 15 min
2.- Amb taxi des d’ Espot fins a Sant Maurici (1.900 m), pujada a peu de Sant Maurici a Amitges (2.400 m, 1 h 30 min.), tornada a peu a Sant Maurici i de nou amb taxi fins a Espot.
3.- Amb taxi fins a Amitges (2.400 m), ascensió a peu al Tuc de Ratera i descens al refugi d’ Amitges. (2.862 m, 2 h 15 min). Tornada amb taxi a Espot. Aquesta pot ser una magnífica excursió, que podem degustar més si dormim al refugi d’ Amitges i fem el descens el dia següent a peu. Això ens permetrà recórrer tranquil·lament els estanys a diferents hores (els canvis de llum fan de vegades efectes impressionants). Per anar al Tuc de Ratera cal arribar al final de la pista, seguir pel sender que passa entre els estanys dels Barbs i de la Munyidera, continua cap a l’ Oest, passa per un petit coll i planeja fins a l’estanyol del Port de Ratera, on es bifurca. Continuem per l’esquerra pujant en ziga-zagues fins al cim, des d’ on podrem contemplar més de 40 (sí, quaranta!) llacs del gran circ lacustre de Colomers.

{mosimage} 

Allotjaments:
Diversos refugis, albergs, cases rurals i hotels a Espot, La Guingueta d’Àneu, Esterri d’Àneu i Llavorsí. Oficina d’Esterri d’Àneu: 973 62 60 05.

Refugis de muntanya:
Refugi d’ Amitges (http://www.amitges.com/, info@amitges.com, tel. 973 250 109)
Refugi Sant Maurici “Ernest Mallafré” (tel. 973 250 105 http://www.turismapes.net/index_ca.asp?dir=http://asig.ctfc.es/turisme/turismehtml/viewer_ca.htm?ActiveLayer=6!Query=ID=20!QueryZoom=Yes!Layers=0000001)

Cartografia:
Mapa guia excursionista “Sant Maurici”, escala 1:25.000 de l’ Editorial Alpina.

Meteorologia:
www.meteocat.com

Més informació:
Oficina del Parc Nacional a Espot, tel. 973 62 40 36

Advertiments: La realització de les excursions i ascensions descrites en aquesta columna poden tenir dificultats que cada persona ha de valorar segons la seva experiència i capacitat. Els horaris (que no inclouen les aturades), dificultats i traçats són estimacions. Cal anar amb l’equipament adequat.