Les rodalies, primer

Les rodalies, primer

{mosimage}A Castelldefels i a molts indrets de Catalunya, fa mesos que patim avaries, retards i incidents ferroviaris. Una situació que s’ha vist agreujada des del 22 d’octubre, quan la irrupció d’esvorancs en el tram en obres del traçat de l’AVE ha deixat 160.000 viatgers de Renfe i de Ferrocarrils de la Generalitat sense el seu mitjà de transport habitual. Aquest ja anomenat caos, que afecta molt especialment els ciutadans de Castelldefels i el Baix Llobregat, posa un cop més sobre la taula que Catalunya compta amb un model d’infraestructures antic, privatitzat, i malbaratador de recursos naturals. Recordem que al juliol les elèctriques deixaven a les fosques moltes llars, i ara Foment i les empreses responsables de les obres de l’AVE han deixat sense trens moltes persones.

El caos de Renfe s’explica perquè ens trobem davant un model ferroviari en crisi i mal finançat. Els governs del PSOE, PP i CiU van prioritzar el transport per a una minoria, l’AVE o TGV, deixant en un segon pla el servei de rodalies i regionals que fan servir centenars de milers de persones. En aquest sentit, una dada: en un sol dia utilitzen rodalies i trens de mitjana distància les mateixes persones que el tren d’alta velocitat en tot un any. Això ens demostra que l’actual model de mobilitat ha abandonat el servei de persones i mercaderies en tren durant anys, fomentant el vehicle privat enlloc del transport públic. Un bon exemple és, també, la situació de deteriorament i deixadesa de l’estació de Castelldefels des de fa anys.

Moltes persones es continuen preguntant què es pot fer per a solucionar aquesta situació, que per a molts significa un petit calvari diari. Des d’EUiA creiem necessari impulsar mesures, algunes d’elles de manera immediata.

S’han de restablir les línies ferroviàries afectades, paralitzant si cal les obres de l’AVE; s’ha d’encarregar una auditoria externa que determini l’estat de les obres i estableixi garanties per a la seguretat dels viatgers i els ciutadans; és prioritari impulsar el reforç de Rodalies i Regionals; Renfe ha de contractar personal que garanteixi la qualitat del servei; i s’ha d’obligar les empreses responsables d’aquest caos a pagar per les molèsties, els accidents –recordem que han mort 13 treballadors a les obres de l’AVE- i la manca de seguretat.

A més d’impulsar aquestes mesures, cal –pel bé de la política i per higiene democràtica- que la Ministra de Foment, Magdalena Álvarez, dimiteixi, mentre els moviments socials (sindicats, organitzacions de consumidors, associacions de veïns, entitats juvenils i d’estudiants) donen respostes unitàries per a exigir la millora del transport públic.

Jordi Miralles
Coordinador general d’EUiA i diputat
jordi.miralles@parlament.cat