Cal modificar una llei electoral injusta

Cal modificar una llei electoral injusta

{mosimage}Sovint em pregunten per què una coalició de forces prou representativa social i políticament com IU-ICV-EUiA només compta, al Congrés, amb un grup de cinc diputats. La meva resposta sempre és la mateixa: la principal causa és una llei electoral injusta, poc proporcional i que castiga clarament la nostra coalició.

Cal destacar que IU-ICV-EUiA és la força més perjudicada per aquesta Llei Electoral, que no és representativa ni proporcional, afavoreix el bipartidisme i els partits majoritaris, i castiga especialment IU al conjunt de l'estat. Algunes dades reals, sens dubte, reforçaran aquests arguments: en les darreres generals de 2004, cada escó li va 'costar' a la coalició IU-ICV-EUiA més de 250.000 vots, gairebé quatre vegades més que al PP (65.000 vots per escó) i el PSOE (66.500 vots per escó). També cal parar atenció a com la Llei Electoral fixa les circumscripcions electorals. En coincidir aquestes amb les administracions provincials, succeeix que els vots de Sòria o Terol valguin 5 vegades més que els de Barcelona o Madrid.

Aquests són clars exemples de la manca d'equitat de l'actual sistema electoral. La conseqüència més significativa, el fet que malgrat ser la tercera força en número de vots el 2004, IU-ICV-EUiA quedés relegada a sisena força parlamentària. Un milió tres-cents mil sufragis es van traduir només en 5 diputats i diputades.

Davant aquest sistema electoral democràticament injust, EUiA considera urgent i indispensable impulsar la reforma d'aquesta llei. Després de no haver-se modificat en trenta anys, ja seria hora de recuperar la representativitat del sistema electoral. És possible corregir aquest desequilibri amb algunes modificacions: fixant la circumscripció única per comunitat autònoma (amb els mateixos resultats de 2004, IU obtindria 7 diputats més), reduint a 1 el número d'escons assignats a cada circumscripció i augmentant 50 diputats el Congrés, tal i com permet la Constitució, per finalment repartir-los proporcionalment entre les forces polítiques representades.

A tres mesos vista de les eleccions generals, creiem important seguir pressionant en aquesta qüestió. I també després dels comicis: la nostra demanda, la reforma de la Llei Electoral, serà present en qualsevol negociació posterior.