Mor l’artista i veí de Castelldefels Josep Guinovart

Mor l'artista i veí de Castelldefels Josep Guinovart

Tenia 80 anys i no ha pogut superar un infart que el tenia ingressat a l'Hospital de Barcelona.

{mosimage}Josep Guinovart tenia 80 anys i deixa com a legat una ingent producció artística que abasta des de murals, escultures i litografies fins a il·lustracions per a diverses publicacions.

Des de molt jove, Guinovart es va sentir inclinat per la producció artística. Neix al si d’un familía de tradició artersanal el 20 de març de 1927. Als 14 anys comença a treballar com a pintor de parets. L’any 1944 ingresa a l’Escola d’Arts i Oficis de la Llotja. Ja consagrat totalment a la pintura, una beca de l’Institut Francès li permet al 1952 viatjar a París, on coneix obra original de Matisse i Cézanne, entre d’altres, i movimients com el cubisme. L’any 1955 funda el grup Taüll junt amb Cuixart, Jordi Muxart, Tàpies i Tharrats.

A partir d’una primera etapa figurativa, l’obra de Guinovart evoluciona amb una temática de caràcter social i amb tendència al muralisme. Les corrents abstractes i l’informalisme obren noves perspectivas a l’estètica de la seva pintura. El 1957, utilizant altres recursos com l’incorporació d’objectes i la manipulació lliure de la matèria, Guinovart inicia una sèrie d’experiències properes al assemblage o collage, a base de bidons, fustes cremades, elements de rebuig, capses, revestimients, etc. El 1960 comença a treballar al camp de la litografia.

A partir de la década de 1970 utilitza sistemàticament materials com la sorra, la palla o el fibrociment. A la següent década comença a experimentar amb la projecció tridimensional de les seves obres que es va concretar en la creació d’ambients o entorns espacials. El 1976 comença la seva activitat com a gravador.

Al juliol de 1994 es va inaugurar l’Espai Guinovart a Agramunt (Lleida), un museu dedicat a l’artista.

L’obra de Guinovart sempre s’ha mantingut a mig camí entre la pintura i l’escultura per la incorporació de tota mena d’elements tridimensionals. Tot i així, la producció artística de Guinovart va abastar diversos segments: des de la realització de murals fins a la decoració per a diferents obres teatrals i il·lustracions per a llibres i d’altres publicacions.

Al llarg de la seva trajectòria, Guinovart ha rebut els guardons més destacats per la seva producció artística. El 1990 rep el Premi Nacional d’Arts Plàstiques concedit pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. L’any 1981 obté el premi Ciutat de Barcelona, atorgat per l’Ajuntament d’aquesta ciutat, i l’any 1983 el Premio Nacional de Artes Plásticas concedit pel Ministeri de Cultura. L’any 1983 la Generalitat de Catalunya li concedéix la Creu de Sant Jordi, i el 1992 la Generalitat de Catalunya li atorga el Premi Nacional d’Arts Plàstiques. Guinovart ha exposat la seva obra als més destacats museus i centres d’art d’Espanya, Europa i América.

Arrelat a Castelldefels

Josep Guinovart ha mantingut uns profunds vincles amb Castelldefels des que el 1969 traslladés el seu estudi a Can Tieso. A la ciutat es poden veure algunes de les seves obres com l’escultura “La torre a l’infinit i la clau de Castelldefels”, inaugurada el 2004. El tema que desenvolupa l’estructura és el de la torre de defensa, construcció carácterística de la zona, i “per tant, símbol d’un passat que marca una relació concreta amb el territori de la que també l’escultura s’impregna” segons explica l’escriptor local Xavier Clemente al llibre “Escultura monumental a Castelldefels”. Aquesta, però, no és la primera escultura de Guinovart de la qual va gaudir la ciutadania. Durant diversos anys una gran creu feta amb bidons va funcionar com a element del paissatge urbà que es podia veure a l’entra del Complex Poliesportiu de Can Roca.

Però hi ha hagut moltes altres mostres de la seva obra a Castelldefels. L'any 1996, una exposició seva va servir per inaugurar la Sala d'Exposicions de l'Estació de Castelldefels.

L'agost de 1998 va realitzar una exposició dedicada a Federico Garcia Lorca que es va inaugurar a la nostra ciutat i que va culminar a Granada, ciutat natal del poeta, amb motiu dels actes commemoratius del centenari del seu naixement.

L’any 2003 l’Ajuntament de Castelldefels li va concedir el premi Especial Ciudad de Castelldefels, atorgat a les persones que hagin destacat en qualsevol part del món per la seva contribució a la defensa dels drets, del medi ambient, de la solidaritat, de les arts, de l'esport, de la pau i del progrés.

L’any 2006 es va poder veure a la sala institucional del Castell l’exposició “Memòria del Blau” mitjançant la qual Guinovart va expresar les seves sensacions i records referents al mar. Precisament, una de les seves darreres obres va ser una litografia, encarregada per l’Ajuntament de Castelldefels i lliurada el 5 de desembre passat al president de la Generalitat amb motiu de la inauguració dels espais rehabilitats del Castell. També va realitzar per a l’Ajuntament de Castelldefels la imatge que il·lustra una campanya de promoció del comerç de la ciutat i que a l’actualitat es pot veure a alguns carrers del municipi. El juny del 2006 el ple municipal de l’Ajuntament de Castelldefels va aprovar una proposta de la direcció del CEIP Castelldefels II per posar el nom de l’artista al centre.

L'Ajuntament de Castelldefels ha iniciat ja els tràmits necessaris per nombrar a Guinovart fill adoptiu de Castelldefels, en el proper ple municipal.