Cal separar l’Església de l’Estat

Cal separar l’Església de l’Estat

{mosimage}Aquestes darrers setmanes la jerarquia de l’Església catòlica ha tornat a donar la nota. Què pretenen aquests bisbes integristes i “metomentodo” amb aquestes manifestacions en favor d’una concepció de la família molt antiga i lluny de la realitat existent? No ens llepem el dit, no és només exercir un dret democràtic. El que busquen és recargolat: Els agradaria imposar la seva moral carca al conjunt de la ciutadania; ensenyen les dents a l’esquerra per intentar frenar avenços en nous drets a les persones; agiten vells fantasmes franquistes per ser presents en l’agenda política, quan diàriament perden parròquia; busquen com continuar mantenint uns privilegis intolerables –finançament, educació, no pagament d’impostos…- en una societat democràtica que defensa la igualtat de drets i de deures i han decidit acompanyar més públicament la dreta més rància, el PP, per intentar fer Rajoy president.

Doncs bé, aquests portaveus de la nova inquisició tenen tota la llibertat per expressar el que creguin i de manifestar-se per les barbaritats que van dir (que, per cert, van posar vermells molts catòlics). Però la societat i les seves institucions tenen el dret, i la responsabilitat, d’avançar en les llibertats, en la igualtat i en els drets de les persones. Què vol dir això? La separació veritable entre Església i Estat, i avançar en el laïcisme.

Tranquils, integristes catòlics… El laïcisme no és anar en contra de les religions, ni en contra de les seves pràctiques. És situar la religiositat en l’àmbit que li correspon en una societat democràtica: com una opció personal.

Jordi Miralles i Conte
Coordinador general d’EUiA i Diputat
jordi.miralles@parlament.cat