Pic de Tarbésou

A l’Arieja, Pic de Tarbésou (2.364 m) i Estanys de Rabassoles, Blau i Negre

{mosimage}Introducció: L’Arieja (Aiège per als francesos) és un país pirinenc del vessant Nord que rep el nom del riu que el travessa des del seu naixement al peu del pic Negre d’Envalira prop del Pas de la Casa. Aquesta excursió ens situa als seus límits orientals, prop del Capcir. El Tarbésou és un pic de mitja muntanya aïllat, fàcil d’ascendir i magnífic mirador de la cadena pirenaica des del Canigó fins el Mont Valier.

{mosimage} 

Època recomanada: Final de la primavera i principis de l’estiu.
Viatge: C-32 fins a la sortida de Sant Boi. B-10, A-2, C-55 fins a Manresa.  C-16C i C-16 fins passat el túnel del Cadí (peatge: 9.25€). C-162 i N-152 fins a Puigcerdà i Bourg-Madame. N-20 per Latour-de-Carol, túnel de Puymorens (peatge: 5.40€) i l’Hospitalet-près-l’Andorre fins a Ax-les-Thermes.). Total: 197 km.
Aproximació amb cotxe: Des d’Ax-les-Thermes, agafar la “route de l’Aude”-D25 per Ascou i Goulours fins al coll de Pailheres. 19 km. Uns 200 m abans del coll, a 1.970 m d’altitud, hi ha un pàrquing  i surt una pista a la dreta (S). Des d’aquí es veu el pic i el llom pel qual hem de pujar, que continuarem veient durant tota l’ascensió. Podem aparcar aquí o seguir per la pista (si es troba en condicions) fins al Pla de Mounégou, a aproximadament 1 km de la carretera.
A peu: Des del Pla de Mounégou, caminem cap al Sud. En el punt on la pista fa un viratge dur cap a la dreta i una senda senyalitzada va cap a l’esquerra en lleuger descens, nosaltres agafarem una altra senda que puja dreta per la suau cresta. En menys d’una hora s’arriba a un replà sobre la cresta a 2.180 m. Mitja hora després, el pendent del sender s’accentua una mica abans d’arribar al cim (2.364 m, 2 h.), una ampla plataforma. Es veuen molts pics, els més propers el Roc Blanc i la Dent d’Orlu. Als nostres peus, els estanys de Rabassoles, Blau i Negre.
Tornada:
Opcions des del cim:
1.- Tornar pel camí de pujada (1 h 30 min).
2.- Baixar per l’aresta E fins a la collada Coumeille de l’Ours, on trobarem un sender  que agafarem cap al Nord per arribar al punt de partida (2 h).
3.- Seguir la senda per la carena cap al S, amb els estanys a baix a la nostra esquerra i la Dent d’Orlu a la nostra dreta, passar pel Roc de Bragues, baixar i tornar cap al N per un altre sender  que ens porta als estanys Blau i Negre, puja al NE fins a la collada Coumeille de l’Ours i baixa al N fins al punt de partida (4 h).
Allotjaments: Diversos campings, alguns d’ells municipals, als pobles de pas a partir de Puigcerdà. “Gîtes d’étape” (albergs per a excursionistes) a Ascou (9 km d’Ax-les-Thermes, tel 0561036795, http://www.vallees-ax.com/html/partenaires/ascou/accueil.htm ), a Orlu (5 km d’Ax-les-Thermes, tel. 0561646188, www.lerelaismontagnard.fr ), a Mérens-les-Vals (Tel. 05 61 64 32 50) i a l’Hospitalet-près-l’Andorre (municipal, Tél. : 05 61 05 23 14, http://mairie-lhospitalet-pres-landorre.fr / )  
Cartografia: “Carte de randonnées”  num. 8, Cerdagne-Capcir i Haute-Ariège, de Rando Éditions.
Meteorologia: www.meteofrance.com

Advertiment: Aquesta excursió pot comportar riscs i dificultats que cada persona ha de valorar segons la seva experiència i capacitat. Els horaris (que no inclouen les aturades) són estimacions.