Majoria plural

Per una majoria plural d'esquerres i ecològica

{mosimage}El proper diumenge 9 de març, els ciutadans i ciutadanes de l’Estat espanyol estem cridats a les urnes per decidir el futur del nostre país.
A mesura que ens apropem a la cita electoral s'incrementaran les veus que voldran reduir les eleccions a una tria entre PSOE i PP, mentre que el més rellevant no és per quant guanyaran els socialistes, sinó qui tindrà influència i qui en perdrà per condicionar el futur govern. Aquests quatre anys de govern Zapatero s’han caracteritzat per ser una legislatura en la qual hi ha hagut un gran creixement econòmic que ha  anat acompanyat d’una pèrdua important de la capacitat adquisitiva dels assalariats. I això des de l’òptica de l’esquerra tan sols es pot qualificar de fracàs.
La propera legislatura vindrà marcada per tres grans prioritats.
La primera és com es gestionarà el canvi de cicle econòmic que estem vivim i qui assumirà els costos  que això comporta. Si la dreta està en condicions d’influir en el govern, ja sabem quina serà la seva resposta: fer recaure el cost de la crisi damunt de les esquenes dels assalariats. Si qui guanya pes és l’esquerra, les polítiques a impulsar seran les del reequilibri social. La segona prioritat serà l’impuls de les polítiques ecològiques i de lluita contra el canvi climàtic. Vivim en l'Estat europeu que incompleix més el protocol de Kyoto, en un dels racons d'Europa on més afectarà el canvi climàtic. Per això, qüestions com la mobilitat sostenible, l'aposta pel ferrocarril convencional, l'efectiu estalvi energètic, la fiscalitat ambiental i l'horitzó sense nuclears són tan rellevants, sobretot a Catalunya, que és un dels països més nuclearitzats d'Europa. La tercera prioritat serà la construcció de l’Estat plurinacional i l'aprofundiment democràtic que ens permeti avançar cap a un Estat laic, per donar després més passos en matèria de llibertats, i poder normalitzar drets com l'avortament o el dret de morir amb dignitat. A aquests elements, cal afegir-hi un punt importantíssim: l'avenç cap a una ciutadania plena ha de recollir el dret de vot per a les persones immigrades.
Aquestes són les tres assignatures principals de la legislatura. Per fer-hi front, necessitem un catalanisme d'esquerres, ecologista i exigent, que tingui més pes, que sigui capaç de complicar la vida als qui no volen canviar res, que faci propostes que ens permetin avançar.