Montardo (per Boí)

Montardo

Altres paisatges – Per la Vall de Boí, Montardo (2.833 m)

{mosimage}

Ascensió clàssica: en un magnífic massís granític per un recorregut agrest saltat d’amens llacs. Cim molt freqüentat. Aquesta excursió es pot fer en un dia o bé dividir-la en dues etapes passant una nit al refugi Ventosa i Calvell. Aquesta darrera opció ens permet fer el primer dia un recorregut complementari pels estanys de Tumeneja al peu del pic Pa de Sucre, o bé als estanys de Colieto amb magnífiques vistes cap al massís de Bessiberri.
Època recomanada: Estiu, especialment Juliol.
Viatge: C-32, A-2 fins a la sortida 461(Lleida-Balàfia). N-230 (A-14) fins a 3 km més enllà d’El Pont de Suert. L-500 fins a Barruera. LV-500 fins a Caldes de Boí. Total 297 km. Des de Caldes de Boí seguir al N 5 km per l’estreta carretera asfaltada fins a la presa de Cavallers. Aparcaments.
Aproximació amb cotxe: Des de Caldes de Boí seguir 5 km per l’estreta carretera asfaltada fins a la presa de Cavallers. Aparcaments.
A peu: De l’aparcament (1.750 m), pujar a la presa, d’on surt el camí que voreja l’embassament, pujar al pletiu de Riumalo (1.850 m, 45 min), des d’on es veu cap a l’Oest el pic Bessiberi Nord. Seguim pel sender cap al NE, creuem per un pont de formigó el torrent que baixa per la nostra dreta (E). Seguint el sender cap al NE, passem pel barranc de Les Llastres, ens apropem a l’estany Negre, que deixem a baix a la nostra dreta i, després de creuar un torrent, arribem al refugi Ventosa i Calvell (2.215 m, 2 h). Del refugi, tornem al torrent que baixa de l’estany de Travessani, que voregem deixant-lo a la nostra dreta, pugem cap al N, passem per l’estany de les Monges (2.420 m), que deixem a la nostra esquerra i ens apropem al coll de Crestada, on creuem el sender GR 11.18. Seguim cap al N per la dreta (E) del contrafort que baixa del Montardo i, sempre per sender, voregem el Montardo Petit, passem pel coll del Montardo i arribem al cim (2.833 m, 2 h 30 min des del refugi, 4 h 30 min des de la presa de Cavallers).
Tornada:  Pel mateix recorregut de la pujada.
Allotjaments: Diversos campings i hotels per la Vall de Boí. Balneari a Caldes de Boí (tf. 973.69.62.10 // 973.69.62.20)
Tel. Oficines d’informació:  Patronat de la Vall de Boí: 973 69 40 00
Refugi de muntanya: Refugi Ventosa i Calvell, 70 places, WC, dutxes, mantes, menjars i begudes. Telf.+34 973 641681; +34.+973.29.70.90 
Cartografía: Mapa-guia excursionista “Vall de Boí” de l’Editorial Alpina.
Meteorologia:  http://www.meteocat.cat
Recomanacions:
1.- Reiterem que convé iniciar les excursions d’alta muntanya com més d’hora millor. És bo per preveure possibles incidents i –especialment a l’estiu- canvis de temps sobtats amb tempestes, molt més probables per la tarda que pel matí. No dubteu, en cas de mal temps, a utilitzar el refugi.
2.- Visiteu les magnífiques esglésies romàniques de la Vall de Boí, molt especialment la de Sant Climent de Taüll.