Montardo (per Vallarties)

Montardo

Altres paisatges, per Vallarties, a l’hivern, al pic Montardo (2.833 m)

{mosimage}

Ascensió hivernal: Al número anterior de La Voz vàrem descriure l’ascensió al Montardo a l’estiu per la Vall de Boí. Ara canviem d’estació i de via. Tot i que també es pot fer en un dia, amb neu és més recomanable fer-la en dues jornades, passant una nit al refugi de La Restanca. Nosaltres la vàrem fer el desembre de 1991.
Advertiments i recomanacions: Per fer amb seguretat aquesta excursió en època hivernal, cal tenir carnet i una assegurança d’accidents de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) o de la Federación Española de Montañismo (FEM). També cal tenir alguna experiència de caminar per neu tova i dura i glaç i saber utilitzar els grampons, que cal portar, així com piolet o bastons de neu, ulleres de sol, guants, capell d’hivern, roba d’abric, impermeable, botes de muntanya d’hivern i polaines. Per dormir al refugi s’ha de portar sac de dormir. Al refugi es pot sopar i prendre el desdejuni. Si es vol, es pot cuinar (cal portar els estris) o bé utilitzar el servei de menjars del refugi.
Viatge:  C-32 fins a la sortida de Sant Boi. A-2 fins a la sortida 461(Lleida-Balàfia). N-230 fins a Viella. C-28 fins a Arties. Total, 318 km. No us perdeu la vista des de la carretera cap a Valarties amb el Montardo al fons.
Aproximació amb cotxe: Passat Arties cap a Salardú, a uns 500 m., desviar-se a la dreta per una pista que a 1 km passa pel pont de Valarties i enllaça amb l’estreta carretera asfaltada que puja per la vall. A uns 5 km es converteix en pista que acaba al Pont de Rius, on hi ha una cabana (1.647 m.). Aparqueu-hi.
A peu: Des del Pont de Rius, darrere la cabana, agafar el sender GR 11, marcat amb senyals blanc-vermells, que puja cap al S pel bosc i arriba a la presa i refugi de la Restanca (2.010 m., 1 h.). Sortir del refugi com més d’hora millor pel sender GR 11.18 (senyals blanc-vermells) cap al SE. Forta pujada fins a l’estany del Cap del Port (2.229 m, 1 h 45’). Seguim el sender  i pugem al Coll de Crestada (2.475 m, 2 h 45’). Uns metres més endavant  deixem el GR 11 tot girant a la nostra esquerra pel camí que puja cap al Nord , voregem el Montardo Petit, passem pel coll del Montardo i arribem al cim (2.833 m, 3 h. des del refugi, 4 h des del Pont de Rius)
Tornada:  Pel mateix recorregut de la pujada.
Allotjaments: Alberg-refugi Juli Soler Santaló del Centre Excursionista de Catalunya, obert tot l’any. Ctra. Pórt s/n, tel. 973.645.016, Salardú.- Alberg-refugi Rosta, privat, obert tot l’any, Plaça Major, 9, tel 973.645.308, Salardú. Alberg Era Garona, ctra. de Baqueira-Salardú, tel 973.645.271, eragarona@aran.org. Molts hotels i cases rurals als pobles de la Vall.
Refugi de muntanya: Refugi La Restanca (2.010 m.), propietat de la FEEC, situat a la vora del llac de la Restanca. Guardat, amb 80 places segons calendari. Obert en temporada i caps de setmana. En absència del guarda, part oberta lliure amb 12 places amb ràdio d’emergència. Tel. 608.036.559 / 973.680.702
Cartografia: Mapa i guia excursionista “Val d’Aran” de l’Editorial Alpina, escala 1:40.000.
Meteorologia:  http://www.meteocat.cat