Pel canvi de la Llei Electoral

Pel canvi de la Llei Electoral

{mosimage}El 23 d’abril volem que sigui una diada, també, en favor de la democràcia. Llibres i roses i, també, signatures en favor de la democràcia. Aquest 23 d’abril Esquerra Unida i Alternativa (EUiA) tindrem al tenderol de Sant Jordi de Castelldefels, i d’arreu de Catalunya, un fulls de signatures per a la reforma de la Llei electoral espanyola.
Les eleccions del passat 9 de març van posar de manifest que la llei electoral espanyola és injusta, discriminatòria i dubtosament constitucional. Les seves conseqüències vulneren el principi constitucional d’igualtat de les persones –pel que fa al valor del seu vot– i de proporcionalitat electoral.

Aquest sistema electoral fa que la tercera força política en vots (IU/ICV-EUiA) tingui només dos diputats amb quasi 1 milió de vots. Amb aquest sistema s’afavoreix als partits majoritaris i el bipartidisme, es limita el pluralisme i s’empobreix la democràcia.

Aquesta situació ha de ser corregida. De no canviar-se es veu afectada la validesa real del més elemental fonament democràtic d’un home i una dona un vot, doncs es deixa centenars de milers de persones sense representació parlamentària i es distorsiona la representació política. Això no pot ser admissible en una democràcia parlamentària.
És per això que EUiA començarem a recollir signatures el 23 d’abril. Signatures per a la millora de la qualitat democràtica, signatures perquè el Congrés dels Diputats promogui la creació d’una Comissió Parlamentària per a la Reforma del Sistema Electoral per a canviar l’actual Llei, i que la reforma sigui efectiva a les properes eleccions generals.

La nova Llei ha d’assegurar la proporcionalitat en la representació, assolir una veritable igualtat de vot, facilitar la participació i garantir el pes institucional que cada força té en funció del nombre de vots que els dóna la ciutadania.
La reforma de la Llei electoral és una qüestió de justícia i de millora de la democràcia. Estic segur que podem comptar amb la teva signatura.

Jordi Miralles i Conte
Coordinador general d’EUiA i Diputat
jordi.miralles@parlament.cat