La crisi no l’han de pagar els treballadors

La crisi no l’han de pagar els treballadors

{mosimage}El 1er de Maig els sindicats reivindicaven que la crisi no l’han de pagar els treballadors. Una crisi econòmica que té una cara interna i una d’externa relacionades. No és només per la conjuntura internacional, la irresponsabilitat d’entitats financeres, el preu del petroli i les matèries primeres. És també l’esgotament d’un model econòmic i energètic basat, també, en sistemes laborals i socials fràgils i injustos. Després del somni neoliberal i d’especular, afloren els problemes. Estem en una crisi del nou capitalisme global que afecta Catalunya i la seva gent.

L’estat espanyol, abans del canvi de cicle, ja tenia una economia desequilibrada. Creixement i beneficis, però amb un injust repartiment de la riquesa, treball precari, baixos salaris i pensions, un Estat del benestar dèbil i un model fiscal injust. El creixement de l’atur, dels preus i les hipoteques, l’endeutament familiar i els percentatge de pobresa contrasten amb els beneficis financers i empresarials en l’etapa expansiva.

Després d’anys d’especulació i enriquiment d’uns quants, la crisi no l’ha de pagar la gent treballadora, que no són els responsables de la crisi i sí els més afectats. Empresaris i economistes del pessebre que, dogmàticament, defensen la reducció de les polítiques públiques, curiosament ara reclamen inversions als governs, però també més flexibilitat laboral i moderació salarial, més rebaixes fiscals i reducció del serveis públics. Aquesta és la recepta dels poderosos.

El que cal per fer front a la crisi és un canvi de la política econòmica, laboral, industrial, energètica i fiscal, per aconseguir una economia al servei de les persones i del territori. La dinamització econòmica, les millores laborals i el suport als sectors socials i econòmics afectats, necessitaran també d’uns Pressupost per al 2009, encara més social en les seves prioritats i del nou finançament autonòmic que asseguri les polítiques que garanteixin les necessitats i els drets dels catalans i les catalanes.

Jordi Miralles i Conte
Coordinador General d’EUiA i Diputat
jordi.miralles@parlament.cat