La democràcia és bona per a la salut

La democràcia és bona per a la salut

{mosimage}Aquest títol són paraules de l’Àngels Martinez Castells, ciutadana de Castelldefels, que el passat 21 de maig va dir en la seva intervenció al Ple del Parlament de Catalunya. Una important intervenció des del faristol de l’hemicicle i que representava les més de 140.000 persones que van signar la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) de la Fibromiàlgia i la Síndrome de Fatiga Crònica.

Des d'aquesta tribuna convido a la lectura de la seva intervenció a la pàgina web del Parlament (www.parlament.cat). En ella es materialitza –juntament amb les justes propostes per atendre aquestes malalties– l'aposta per les persones i els drets, l’aposta per la salut i la democràcia. Una aposta moderna, per humana. Un compromís dels promotors de la ILP que aconsegueix trenar, en paraules i propostes, l'opció per gaudir d'una vida digna.

La fibromiàlgia i la fatiga crònica era una malaltia que només es tractava a l’atenció primària i que, a partir d´ara, a més es tractarà a l’especialitzada. Així, després de la resolució aprovada per unanimitat, es crearan nous serveis d’atenció a determinats hospitals de Catalunya. Es crearan nous serveis d’atenció hospitalitzada a les diferents regions sanitàries i tres unitats altament especialitzades.

L’Àngels Martinez deia: “Les Unitats Especialitzades que s’acorda crear i el dret de totes les persones que les necessiten a accedir-hi són una fita de la qual ens podem enorgullir. El reconeixement de la necessitat que comptin amb pediatres formats en fibromiàlgia i la síndrome de la fatiga crònica és una de les conquestes més apreciades, ja que fins fa poc se’ns negava que dissortadament aquestes malalties les patissin també infants. I també valorem el compromís que les llistes d’espera de les UHE no superin els 90 dies, i que totes les persones que es vegin en la necessitat de tramitar la invalidesa puguin disposar d’informes emesos per les Unitats Especialitzades”.

Esquerra Unida i Alternativa (EUiA) està molt satisfeta perquè els promotors de la ILP han aconseguit els seus objectius. Però, especialment satisfets, perquè ho ha fet com a protagonistes de l’ús de la participació democràtica. 

Jordi Miralles i Conte
Coordinador general d’EUiA i diputat
jordi.miralles@parlament.cat