Justícia i drets pel Sàhara (2)

Justícia i drets pel Sàhara (2)

{mosimage}“En aquest dies, com des de fa ja 11 anys, nens i nenes sahrauís comparteixen uns mesos amb famílies acollidores a Castelldefels i, també, a molts d’altres municipis de Catalunya.  La Plataforma Castelldefels amb el Sàhara i el Consell Municipal de Pau i Solidaritat garanteixen que la seva estada de la nostra ciutat”. Així començava la meva col·laboració en l’espai Des de la Ciutadella, el mes de juliol de l’any passat.

Per què, doncs, utilitzar les mateixes paraules de fa un any? És un error meu a l’hora de lliurar el text a la redacció de La Voz? Claríssimament no!

És per contribuir a comunicar a més gent de la ciutat que, de nou, 4 infants sahrauís –com des de fa 12 anys— passaran uns mesos a Castelldefels amb la seva gent, i com a ciutat solidària que és, els garantirà una bona estada.

És per repetir, amb dolor i indignació, que aquest nens sahrauís no han vingut a passar uns mesos amb nosaltres a fer turisme, ja que el seu poble viu una ocupació i un conflicte, i la seva estada n’és una de les conseqüències.

És per solidaritat amb un poble massa sovint oblidat. A veure si el Marroc organitza uns Jocs Olímpics i el poble sahrauí pot tenir tants espais informatius i suports institucionals com el poble tibetà respecte la Xina? 

És per donar suport al Font Polisari i a la campanya www.todosconelsahara.com impulsada per Javier Bardem, entre d’altres, en la qual ens recorda que “la situación empeora año tras año. El proceso de paz está bloqueado y eso afecta especialmente a los más débiles. Mujeres, niños y ancianos. Hay 200.000 personas que fueron españolas abandonadas en el desierto desde hace 33 años. Es urgente que la ciudadanía ayude a devolver la libertad a el pueblo saharaui. Por eso, pedimos al gobierno de España que reconozca el estatus diplomático del Frente Polisario”.

És per denúncia a la diplomàcia espanyola que ha fet un gir perillós de majors complicitats amb el Regne del Marroc en relació amb el conflicte del Sàhara Occidental.

És per reconeixement a Aminetou Haidar, l’activista sahrauí, que va rebre el Premi Ciutat de Castelldefels, per la seva lluita per l’alliberament dels presos polítics i contra la repressió i la tortura del Marroc contra els sahrauís.

És, en definitiva, una repetició de compromís amb una causa justa i amb una solució urgent, justa i definitiva al conflicte del Sàhara Occidental, en el marc de l’ONU, d'acord amb la legalitat internacional, que permeti resoldre el drama humanitari que viu el poble sahrauí i que puguin exercir el legítim dret del poble sahrauí a la lliure determinació d'acord amb la Carta de l’ONU i les resolucions del Consell de Seguretat.

Jordi Miralles i Conte, coordinador general d’EUiA i diputat
jordi.miralles@parlment.cat