Pla d’actuació d’Internet segura

Pla d'actuació d'Internet segura

{mosimage}L’Oficina de Relacions amb la Comunitat de la Comissaria de Mossos d’Esquadra de Castelldefels posa en marxa de cara al curs escolar 2008-09, el Pla d’Actuació d’Internet Segura per a la protecció del menor engegat per la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra, per  promoure la seguretat en l’ús d’Internet, en especial per part dels menors i adolescents, i alhora identificar quines són les pràctiques no recomanables i facilitar unes pautes i consells perquè l’ús d’aquest mitjà es desenvolupi dins d’un entorn el més segur possible per al menor.

La utilització d’internet s’ha estès amb gran èxit entre la infància i la joventut, bàsicament com a mitjà de recerca d’informació i d’utilització de nous sistemes de comunicació i interrelacions amb altres persones. Internet ha comportat canvis substancials en la forma d’accés a la informació i també en els hàbits de vida de, cada cop, més nens i joves.

La facilitat, rapidesa i versatilitat de la xarxa facilita l’accés a la informació i la comunicació. Però cada vegada es fa més necessari trobar espais fiables d’informació i comunicació a causa de la gran quantitat d’informació errònia i als abusos d’alguns usuaris de la xarxa. Encara que els aspectes beneficiosos d’Internet pesen molt més que els aspectes negatius, aquests no es poden ignorar, ja que es donen riscos per a la protecció de drets i béns jurídics, particularment la protecció del menor.

El Pla d’Internet Segura per a la Protecció dels Menors té els següents objectius:

– Col·laborar en la prevenció per aconseguir un ús segur de la xarxa per part dels infants i adolescents.
– Informar dels riscos de la xarxa per evitar pràctiques, de les quals podrien ser víctimes els menors.
– Informar de les activitats il·lícites actuals en l’ús de la xarxa, de les quals podrien esdevenir autors o víctimes els menors.
– Donar a conèixer quins són els continguts il·legals i nocius.
– Facilitar consells que ajudin a detectar pràctiques irregulars, il·legals i en general els riscos i que aportin solucions alternatives per prevenir-los.
– Fomentar la cooperació entre diferents àmbits per treballar en favor del bon ús.

Des de l’ ORC de Castelldefels s’oferirà a tots els centres educatius, així com a totes les AMPA de la població, la nostra col·laboració a través de xerrades informatives perquè, entre tots, puguem prevenir abusos i delictes que es porten a terme  per mitjà d’internet. Qualsevol centre educatiu o associació  que vulgui més informació que s’adreci a la comissaria de Castelldefels i demani pel Grup de Proximitat, i seran atesos amb molt de gust.

Laura JIMÉNEZ
Responsable de l’ORC de Castelldefels