Per la Vall Ferrera Monteixo

Per la Vall Ferrera Monteixo (2.905 m)

{mosimage}Una mica eclipsat per l’emblemàtic sostre de Catalunya –la Pica d’Estats-, el Monteixo és molt menys freqüentat, però és un magnífic mirador.

  • Època recomanada: Juliol i Agost (al juliol cal assabentar-se sobre la presència de neu).
  • Viatge: Castelldefels -> Sant Boi -> A2, sortida 517 -> Agramunt -> Tremp -> La Pobla de Segur -> Sort -> Llavorsí -> Àreu. Total: 260 km.
  • {mosimage}Aproximació amb cotxe: Des d’Àreu, recórrer els aproximadament 8 km de pista de la Vall Ferrera fins al Pla de la Selva (1.700 m), on hi ha una àrea recreativa. Aquí deixem la pista principal i pugem per una altra més estreta, però transitable, que surt cap a la dreta (nosaltres la vàrem recórrer el 1992 amb un turisme). Anem per ella uns 4 o 5 km fins arribar al torrent del barranc d’Aixeus, que no hem de creuar. Deixem aquí el cotxe (2.050 m aproximadament).
  • A peu: Molt proper al rierol s’inicia un sender, que uns cent metres més amunt creua el rierol, gira cap a l’esquerra (Sud), torna a creuar el rierol i puja a un coll (2.430 m, 1h15min). Tenim davant nostre l’estanyol d’Aixeus i a baix a la nostra esquerra (NE) l’estany gran d’Aixeus, al qual podem anar ara o bé a la baixada. Podem veure ja molt proper al SSO el Monteixo. Nosaltres ens vàrem dirigir cap a la canal de més a la dreta, la que puja al coll Nord del pic (2.750 m). Des del coll, pugem cap al Sud fins al pic (2.905 m, 2h 45min sense comptar les aturades ni anar als estanys). Magnífic panorama cap al massís  de la Pica d’Estat en dia clar.
  • {mosimage}Allotjaments: Hotel, casa rural i càmping a Àreu i el mateix a Alins. Càmping municipal a Llavorsí.
  • Refugis de muntanya: Refugi de Vallferrera (1.940 m) guardat en temporada, a 15 minuts de l’aparcament que hi ha al final de la pista de la Vall Ferrera, a 12 km d’Àreu i a 4 km del Pla de la Selva.
  • Cartografia: Mapa-guia “Pica d’Estat, Mont-roig” de l’editorial Alpina
  • Meteorología:  www.meteocat.cat