Aniversari assassinat de Lluís Companys

Octubre 2008, 68è aniversari assassinat del President Lluís Companys

{mosimage}A un quart de sis del matí, uns endormiscats matiners pujàvem a l'autocar que, mentre ens retrobàvem, ens anava pujant , des de la plaça de la Universitat, fins al Glacis de Santa Hel·lena del Castell de Montjuïc. Allà, en la foscor només rompuda per una lluna plena que no es volia perdre un acte de dignitat nacional, hem encès les torxes. Xiuxiuejos, silencis i respecte. Després de les darreres maniobres ignominioses que no mereixen ni una línia, fem un acte de dignitat, generós i senzill. La calidesa de les torxes en flames i les estelades ens acompanyen durant la marxa. El recorregut fins al lloc de l'assassinat del president republicà, presidit per la seva imatge, emociona. Recordem, amb les paraules que ens ha deixat la història aquells darrers moments d'una persona que va morir per somiar una Catalunya republicana i lliure mentre la flama en combustió il·lumina els rostres. S'apaguen lentament les torxes, sense renou. No va voler que li tapessin els ulls, a l'enemic se'l fita de cara. Advocat dels més humils, advocat dels obrers i dels anarcosindicalistes, polític honest i home bo que insistia en que totes les causes justes del món tenen qui les defensi, però Catalunya només té els catalans i catalanes. Els Segadors ens recorden que hem de continuar la seva lluita sense renúncies i no mendicar excuses. L'anul·lació de la sentència a mort del President Lluís Companys tal com va demanar la resolució del Parlament de Catalunya és el que cal exigir, per l'únic president democràtic europeu assassinat per raó del seu càrrec. La senzillesa del personatge que va demanar pel seu darrer esmorzar un tros de pa de la seva terra i una presa de xocolata és recordada amb un tros de coca de forner i una presa de xocolata en acabar l'acte, allà, davant el mateix mur on ell, descalç, va donar l'última mirada a Barcelona.

Al vespre, a Castelldefels, davant del magnífic monument que la ciutat dedica a Lluís Companys, es va fer l'ofrena floral de l'Ajuntament en l'acte presidit per l'alcalde i que va comptar amb la presència de quatre grups municipals. El so de les gralles, un cop més van acompanyar aquest humil homenatge. El nostre millor homenatge, però, és continuar la seva lluita per Catalunya i per la llibertat.