L’economia, al servei de les persones

L'economia, al servei de les persones

{mosimage}Estem en crisi. La crisi d'un sistema: el capitalisme. Amb uns responsables: els especuladors financers, immobiliaris i industrials, i els governs que hi han contribuït. Estem davant d'una situació que ha fet saltar pels aires els dogmes neoliberals: llibertat de capitals i menys Estat, més privatitzacions i menys polítiques públiques.

Se'ls hauria de caure la cara de vergonya, demanar perdó i exigir-los responsabilitats als governants, als creadors d'opinió que viuen del pessebre i als economistes del sistema, que han defensat el mercat desbocat i han crucificat políticament (des de fa anys) a persones, formacions polítiques d'esquerres i governs, que apostem perquè l'economia ha d'estar al servei de les persones.

Quin cinisme, ara els defensors de la privatització dels beneficis són els grans impulsors de la nacionalització de les pèrdues. Quin fracàs pels europeistes del capital, cau l'edifici sustentat en la independència del Banc Central Europeu, el Pla d'Estabilitat i el lliure moviment de capitals del Tractat de Lisboa.

Benvingudes siguin les mesures de liquiditat al sector financer espanyol, però han de ser amb garanties públiques i control democràtic. No pot ser que els responsables directes de l'economia especulativa, tant tòxica per a l'economia real (de persones i empreses), decideixin sobre uns recursos públics molt importants. I, sobretot, la crisi no l'han de pagar els treballadors i les treballadores. És per això important que el Govern català materialitzi una resolució del Debat de Política General, que diu: "Realitzar una política fiscal que incrementi la equitat, la neutralitat i la progressivitat del sistema, corregeixi l'esbiaxament cap a la imposició indirecta i sobre les rendes del treball, i tendeixi a aconseguir la convergència en disponibilitat de recursos per a les polítiques socials similars a les que hi destinen els països més avançats d'Europa. Prioritzar la lluita contra el frau fiscal. Que en els supòsits d'empreses que tinguin viabilitat o que representin deslocalitzacions de les seves activitats productives, la concurrència de les causes dels Expedients de Regulació d'Ocupació siguin aplicades en els termes legalment establerts, amb el màxim rigor possible".

Jordi Miralles i Conte
Coordinador general d'EUiA i diputat
jordi.miralles@parlament.cat