Alerta sobre estafes a Castelldefels

Alerta sobre estafes més habituals a Castelldefels

{mosimage}Els  Mossos d’Esquadra de Castelldefels han cregut oportú informar al ciutadans i alertar sobre els  mètodes d’estafes més habituals ocorreguts a la població i rodalies.

Segons el codi penal cometen estafa les persones que, amb  ànim de lucre, utilitzen l’engany per produir l’error en altre, induint-lo a realitzar un acte de disposició en perjudici propi o aliè.

Les estafes més habituals  són les següents:

  • Revisions de la llar
  • Duplicació de targeta
  • Estafes telefòniques
  • Estampeta

Revisions de la llar
Els estafadors es fan passar per instal·ladors autoritzats i s’adrecen al domicili de la víctima amb l’excusa de fer una revisió rutinària. A la vegada que cobren al titular per fer una inspecció per a la qual no estan autoritzats, sempre troben defectes que fan que la instal·lació no compleixi la normativa. Els estafadors s’ofereixen a solucionar aquests defectes. La víctima, per desconeixement, abona la revisió, la mà d’obra i les peces a un preu exorbitat.
Probablement les peces es troben en perfecte estat i no s’han de canviar  i la revisió no té valor legal.
És important diferenciar entre INSPECCIÓ i REVISIÓ: les inspeccions  són obligatòries, gratuïtes i les fa la companyia distribuïdora; en canvi, les revisions van a càrrec de l’usuari, es pot encarregar a un instal·lador autoritzat o a la mateixa empresa distribuïdora.

Consells pràctics
– Sol·liciti el certificat que acrediti que el tècnic es fa càrrec i responsable de la qualitat de la instal·lació  realitzada
– Les revisions de gas s’han d’efectuar cada 5 anys, si són de butà, i 4 si són de gas natural.
– Aquesta revisió periòdica només la poden fer  les empreses instal·ladores que estan autoritzades per la Conselleria de Treball, Indústria i Comerç.
– Sempre que una empresa vagi a un domicili a fer una revisió de gas, el particular o propietari no està obligat a acceptar-la.
– Abans de començar  la revisió, sol·liciti informació sobre les tarifes  que li cobraran
– Les gomes només s’han de canviar si estan defectuoses o caducades, el regulador i les abraçadores no tenen data de caducitat.
– Demani la factura detallada i conservi les peces substituïdes.
– L’empresa que faci la revisió de la instal·lació ha de fer entrega d’un “CERTIFICAT DE REVISIÓ PERIÒDICA” per triplicat.
– Comprovi que la empresa està adherida al Sistema Arbitral de Consum.
– En cas de dubte, truqui al telèfon d’atenció al client de la seva  companyia del gas o al 088 Mossos d’Esquadra.

Duplicació de targeta
Els delinqüents copien la banda magnètica de les targetes.
Els estafadors  aprofiten un pagament efectuat amb targeta (normalment en una botiga o restaurant). En el moment que el client la perd de vista (pensant que se l’emporten per passar-la pel terminal), els delinqüents utilitzen un lector òptic i en fan un duplicat. A partir d’aquell moment, els delinqüents disposen d’una rèplica amb dades originals i poden usar-la o fer-ne tantes còpies com vulguin. El client, fins que  no li arribi informació dels moviments bancaris, no s’adonarà que hi ha càrrecs estranys al seu compte.

Als caixers automàtics també es pot donar el cas
Els estafadors poden instal·lar un dispositiu en un caixer automàtic que enganyi els usuaris. Per exemple, un lector-gravador instal·lat a la porta del carrer del caixer automàtic, de forma que l’usuari es pensi que es tracta d’un mecanisme d’obertura automàtica de la porta del caixer. Pot ser també una instal·lada a la ranura per on s’introdueix la targeta al caixer de forma que no faci aixecar  cap mena de sospita en el client.
Aquests  mecanismes van acompanyats d’una minicàmera instal·lada a sobre del caixer, la qual permet captar i enregistrar el moment en què l’usuari marca el codi de seguretat PIN (per això és molt important i aconsellable introduir aquest codi de forma discreta i tapant-lo amb la mà).

Si una persona es troba en aquesta situació i s’adona que li han duplicat la targeta, haurà  d’anul·lar-la automàticament i dirigir-se a una comissaria dels Mossos d’Esquadra amb l’extracte bancari, on quedin reflectits els moviments fraudulents, per presentar denúncia dels fets. 

Estafes telefòniques
Els estafadors truquen per telèfon a la víctima, li fan creure que ha guanyat un premi i li diuen que ha de trucar a un número de telèfon perquè li informi sobre el premi. Quan els estafadors donen el número de telèfon al qual s’ha de trucar, acostumen a donar-los de dos en dos, és a dir “80 60.. ..”
Quan es truca, l’operador/a fa allargar la trucada tot el que es pot. Com més temps passa, més guanyen. La persona s’adona de l’estafa quan rep el rebut del telèfon.

Estampeta
Consisteix  a mostrar bitllets legals que posteriorment es canvien per retalls de diari. En aquesta estafa intervenen diferents personatges: La víctima, a qui se li presenta una gran oportunitat per guanyar diners fàcilment; l’ensarronador, que simula ser una persona amb una disminució psíquica o una persona no gaire llesta. Aquest fa veure que es troba casualment a la víctima al carrer i li comenta que té unes “estampetes”, mostrant bitllets  d’una quantitat elevada, de 100, 200 o 500€. A continuació li diu que els vol canviar per unes altres estampetes de colors diferents (que podrien ser bitllets d’un valor inferior als mostrats).
Un tercer protagonista és una persona ben vestida que, amb uns modals exquisits, convenç a la víctima perquè vagi al banc a buscar els bitllets per canviar-los. Finalment, quan la víctima hagi  intercanviat els bitllets grans pels petits, comprovarà que els bitllets que li ha donat el noi “disminuït”,  embolicats en un full de paper de diari, són retalls de paper.

Caporala Liana M.
Mossos d’Esquadra de la Comissaria de Castelldefels