Vall de Cardós

A la Vall de Cardós

{mosimage}Estanys del Port, Montarenyo i Mariola
Època recomanada:  De juny a octubre. 
Viatge: C-32 fins a Sant Boi. A-2 fins a la sortida 504. C-53 fins a Balaguer. C-13 per Tremp fins a La Pobla de Segur. N-260 fins a Sort. C-13 fins a Llavorsí. L-504 fins a Tavascan. Total, 283 km.
Aproximació amb cotxe: Carretera asfaltada estreta que va de Tavascan a l’estació d’esquí de la Pleta del Prat. Passats 5 km, arribem al camping-refugi de les Bordes de Graus. Seguim aproximadament 1,5 km més fins a les Bordes de Quanca, on la carretera fa un doble revolt de gairebé 180º. D’aquí surt una pista apta per a cotxes (amb conductor amb experiència en pistes de muntanya i molta precaució), que amb un recorregut lent d’uns 5 km ens porta per sobre de la Pleta Palomera. Si no ens atrevim a anar amb cotxe per aquesta pista, l’haurem de deixar al pàrquing que hi ha al costat del camping. Això allarga una hora i mitja la pujada a peu.
A peu: Des del final de la pista al límit del bosc (1.850 m) seguim el sender transfronterer que puja cap al port de Tavascan. Passem  per un petit i rudimentari refugi i arribem als estanys Xic i del Port, tots dos junts a la mateixa alçada (2.035 m.). Els voregem pel costat Est fins als aiguamolls que hi ha al Nord. (Recordeu la recomanació de vorejar els estanys tot al voltant per no perdre’ns les vistes). Abandonem al sender que va cap al port, creuem els aiguamolls i ens dirigim cap al NO per un sender que puja fortament proper al torrent i el creua prop del collet immediat a l’Estanyet de Montarenyo (2.275 m, 1 h 30). El voltegem pel Nord. Val la pena pujar uns metres més cap al Nord per visitar els aiguamolls que hi ha i tornar per continuar per l’Oest de l’estany i pujar per la tartera al SO per assolir el proper Coll de Montarenyo (2.351 m), des d’on contemplarem a l’altra vessant el gran estany de Mariola (2.283 m, 2 h), un dels més grans dels Pirineus sense embassament artificial. No hi baixeu directament, sinó dirigiu-vos als estanyols i aiguamolls que hi ha al Nord del gran estany: les vistes baixant des d’aquí són meravelloses. L’itinerari continua per la vora Est del llac una mica elevat (uns 30 m). Val la pena arribar a la vora Sud i creuar el torrent de sortida de l’aigua per després tornar enrere per trobar el sender que baixa des de l’extrem SE cap a l’estany Xic, on retrobarem el sender transfronterer pel qual baixarem al cotxe. Total des del final de la pista, 3 h. Des de les Bordes de Graus, 5 h 30 min.
Complement amb cotxe. Si tenim temps, val la pena visitar petits pobles de la vall com ara Boldís Jussà i Sobirà, Esterri de Cardós i Ginestarre.
Allotjaments: Camping i refugi-alberg  de les Bordes de Graus (www.bordesdegraus.com , tel.973623246 / 637984805). Diversos hostals, cases rurals i campings entre Ribera de Cardós i Tavascan .
Cartografia: Mapa-guia “Pica d’Estat, Mont-roig” de l’Editorial Alpina.

{mosimage}

Advertiment: Aquesta excursió pot comportar riscs i dificultats que cada persona ha de valorar segons la seva experiència i capacitat. Els horaris (que no inclouen les aturades ni els recorreguts complementaris), són estimacions.