Entrevista a Felip Puig
{mosimage}Felip Puig, secretari adjunt de CDC, va participar el passat dia 10 de març en un sopar-col·loqui a l'Hotel Ciutat de Castelldefels. El número dos de Convergència va donar una xerrada sota el lema “Superar la crisi, aixecar Catalunya” amb el posterior debat amb els assistents, que es van donar cita en un nombre que arribava als cent vint. Abans d'anar cap a l'hotel, Felip Puig va concedir amablement, per als lectors d'aquest diari, una entrevista en exclusiva al local de CDC de la ciutat, i que li agraïm. La trobada va ser tot un éxit d’organització, mobilització i participació (prop de 120 assistents) i les sensacions que ens va deixar el debat entre en Felip Puig i l’audiència passen, entre d’altres, per una necessària regeneració ètica de la classe política en genral, i que CiU no té cap problema per encapçalar.
- Va costar però, al final, la paraula “crisi” va ser pronunciada pel govern central, per què creu que van trigar tant a acceptar la situació?
A diferència d’altres països, aquí no tenim uns dirigents polítics amb coratge per dir la veritat i amb prou intel.ligència per diagnosticar el que està passant. Zapatero va mentir per guanyar les eleccions ara fa un any i fins fa poc no ha reconegut que estem en una situació molt greu. Zapatero està desautoritzat, no té la credibilitat necessària per generar confiança. Si no van reconèixer la crisi abans, va ser per interessos electorals, partidistes, que han creat un divorci entre la societat i el partit socialista. - Vostè ha comentat, alguna vegada, que unes bones infraestructures ens ajudarien a superar la crisi, podria ser una mica més explícit?
Sí, hi ha infraestructures que ens han de connectar amb el món per garantir la competitivitat, la connexió de Catalunya amb Europa i el món: un aeroport internacional per continuar atraient talent, turisme, negocis i empreses; el port, com a gran centre logístic de la Mediterrània que hauria de permetre’ns incrementar el comerç internacional, el trànsit de creuers, el turisme internacional; l’alta velocitat que ens hauria d’enllaçar amb França i Europa, més aviat que tard, malgrat els retards. Són infraestructures d’abast mundial i Catalunya les està tenint gràcies a l’esforç polític de CiU dels darrers 10-15 anys. També calen bones infraestructures per millorar la competitivitat i la qualitat de vida del país i en aquest entorn metropolità voldria destacar el Quart Cinturó, la L-12 del metro (desestimada pel govern) i, en definitiva, totes aquelles infraestructures que han de permetre que els desplaçaments per mobilitat: per treball, estudi, lleure… tinguin la suficient intensitat per permetre’ns ordenar bé l’entorn metropolità que té nivells de col.lapse importants. El govern d’Espanya i el de Catalunya no estan executant les obres amb la suficient celeritat ni amb la suficient inversió. - Convergència va ser artífex de la L-12 del metro, que havia de connectar Castelldefels amb Barcelona a través del Baix Llobregat, cal donar per definitivament perduda aquesta L-12?
No, espero que puguem retificar aquesta decisió ben aviat. La gent ha de ser conscient que allò de “si guanya Zapatero o Montilla, guanya Catalunya” no és veritat. Castelldefels surt perdent amb el partit socialista, amb el tripartit. A CiU ens comprometem a recuperar el projecte quan tornem a governar. - A Castelldefels, les enquestes municipals deixen molt ben situada a la cap de llista de CiU, Anna Maria Pérez, la veu vostè com alcaldessa en un futur?
Crec que l’Anna Maria Pérez i el seu equip estan fent una molt bona feina i crec que per primera vegada en molts anys podem explicar que CiU té també un projecte per governar Castelldefels. Si es continua en aquesta línia de treball, i coincidint amb aquesta davallada del cicle socialista, CiU pot assolir més i noves responsabilitats de govern a Castelldefels. - Finalment, deixi'ns, si us plau, un missatge optimista, si és possible: ens en sortirem, d'aquesta crisi?
Sí, segur, ens en sortirem. Catalunya sortirà d’aquesta crisi perquè té uns valors i unes potencialitats enormes. El teixit de petita i mitjana empreses més l’esperit emprenedor que ens caracteritza seran fonamentals. El dubte, però, és quan i com. Quan? El més aviat possible i per això el Govern s’ha de posar a fer els deures ja. Com? Intentant evitar la destrucció de llocs de treball. I també dependrà molt de qui estigui al capdavant del govern central i de la Generalitat. A CiU estem preparats per assumir responsabilitats i estem convençuts que podem ajudar a superar aquesta crisi des d’un govern fort, que defensi els interessos de Catalunya, cosa que de moment no s’està fent.