30 anys d’ajuntaments democràtics

30 anys d’ajuntaments democràtics

{mosimage}Enguany se celebren els 30 anys de la recuperació dels ajuntaments democràtics. Quan arriben, els aniversaris són moments més públics de fer balanços i de marcar-se noves fites. Però és just, abans d’entrar-hi, aprofitar aquest espai per tornar a fer un reconeixement públic i felicitar els homes i les dones que, des del món local i des del municipalisme, han contribuït -i contribueixen- a transformar els pobles i les ciutats i, per tant, a millorar la qualitat de vida de les persones. “… he conservat la fe en el combat irrenunciable per una societat més justa, més lliure, més igualitària, més solidària i més feliç”, aquestes són paraules del discurs de comiat de l’Alcaldia de Sabadell de l’Antoni Farrés, el 30 de juny de 1999, unes paraules que il·lustren qui era i per a qui exercia la seva tasca d’alcalde. He volgut incorporar aquesta cita de l’Antoni Farrés en aquest article sobre els 30 anys de la recuperació dels ajuntaments democràtics, perquè s’ho mereix. En aquest temps d’aniversari és de justícia dedicar un record a una bona persona i un merescut homenatge a la seva tasca, que l’han convertit en una de les referències obligades per a l’esquerra i el municipalisme quan es parla de les coses fetes des dels governs locals.

En aquests 30 anys de municipalisme democràtic s’ha repetit, encertadament i des d’òptiques polítiques diferents, que els ajuntaments han estat les eines més importants de transformació i les institucions més properes a la ciutadania i, en conseqüència, una de les bases més sòlides de la democràcia.

S’ha recordat justament que, ens aquestes tres dècades, els ajuntaments democràtics han fet molt de camí en redreçar un pobles i unes ciutats que van heretar amb elevats graus de desestructuració i amb dèficits de tota mena. Es valora positivament el gran esforç dels governs locals, en una primera etapa, per dotar barris i ciutats de xarxes bàsiques, d’eines per a l’atenció social i d’equipaments comunitaris. Es considera la importància que, en una segona etapa, és van anar definint i impulsant els nous models de ciutat i assumint, també, competències impròpies que es financen amb recursos municipals, quan haurien de ser finançades per altres administracions.

També es reconeix que el municipalisme ha estat una escola de democràcia, de gestió pública i d’innovació en la participació social i política, aspectes que han tingut trasllat a d’altres instàncies de l’administració.

Ara, l’any 2009, cal un nou impuls des del municipalisme per atendre una societat més complexa i exigent que ha incorporat canvis socials, econòmics, culturals i tecnològics. En els anys 80, l’actuació dels governs municipals i les polítiques públiques impulsades van haver d'abordar problemes i situacions que eren les pròpies de la recuperació de drets socials i polítics d’una societat que acabava de guanyar les llibertats. Avui, els pobles i les ciutats són espais fonamentals per contribuir institucionalment al benestar de les persones i per respondre des de la proximitat amb les polítiques públiques a les necessitats la ciutadania.

30 anys després de la recuperació dels ajuntaments democràtics, el món local és una realitat política consolidada (tot i que els nivell participació en les eleccions municipals són en alguns casos inferiors a altres conteses electorals), però la situació de les finances locals fa molt temps que són insostenibles. Els problemes que genera pels ajuntaments el deficient finançament local -un compromís incomplert de manera flagrant pels governs del PP i del PSOE-, més la situació de crisi econòmica, marcaran el paper dels municipis, que podrien veure molt minvada la seva capacitat d’actuació, amb les evidents conseqüències per la quantitat i la qualitat dels serveis públics municipals, que en definitiva són el que garanteixen una millor qualitat de vida del conjunt de la ciutadania.

Per ICV-EUiA els ajuntaments, amb més recursos i competències, poden ser molt més actius i protagonistes en uns moments de construir majors corresponsabilitats entre la ciutadania, els agents que actuen en un territori i les administracions.

En els propers anys, la proximitat i les polítiques públiques són els reptes del municipalisme d’esquerres.

Jordi Miralles i Conte
coordinador general d’EUiA i diputat
jordi.miralles@parlament.cat