Malniu i Puigpedrós

A la Cerdanya: Malniu i Puigpedrós (2.914 m)

{mosimage}Dues excursions a la Reserva Nacional Cerdanya-Alt Urgell, ambdues fàcils però amb divers grau de facilitat. Diverses també quant a panorama i altitud: Una amb poc desnivell per bosc de pins  i avets i vorejant llacs, i l’altra per praderies i zones rocoses fins a un cim d’altitud important, però arrodonit i amb poca punta: el Puigpedrós, que no s’ha de confondre amb el també fronterer Pic Pedrós o Pedrous situat al NE del coll Pimorent. La base de partida és el refugi guardat de Malniu.

{mosimage}

 • Època recomanada:
  de juny a setembre, millor juny i juliol.
 • Viatge:
  C-32 fins a Sant Boi, A-2 fins a Abrera, C-55 fins a Manresa, C-16 per Berga i el túnel del Cadí fins a l’enllaç amb la N-260, que seguim cap a Puigcerdà fins a l’entrada a Ger, on agafem a l’esquerra la GIV-4031 fins a Meranges. Travessem el poble i enllacem amb una pista per la qual seguim. A 6 o 7 km arribem a un trencall a l’esquerra que agafem fent un gir de gairebé 180º. Seguim dos km més i arribem al refugi de Malniu.
 • A peu:
  Opció A: Estanys de Malniu i de Guils.- Adequada per fer en família, amb un desnivell d’uns 170 m i un recorregut d’uns 4 km entre anada i tornada (sense comptar el molt recomanable recorregut al voltant dels estanys).  Sortim del refugi (2.130 m) pel sender que va cap al NE i puja uns 100 m. El terreny es fa més pla. Passem per una petit estanyol al peu del Roc de la Llosa, que deixarem a l’esquerra. Aproximadament a 1 km del refugi (25 min) arribem a l’estany de Malniu (2.250 m). El voregem per la nostra dreta. A la banda oposada creuem un rierol i pugem uns 50 m per arribar al Prat Fondal i a unes molleres (35 min). Girem a la dreta (E) i arribem a l’estany de Guils (2.254 m, 45 min.). Tornem pel mateix camí. Total anada i tornada (sense aturades ni recorreguts complementaris), 1 h 30 min.
  Opció B: Puigpedrós.- Fàcil però no adequada per a principiants. És un excel•lent mirador de la Cerdanya.  Partim del refugi pel sender GR 11 (senyals de color blanc i vermell). Passem prop de l’Estany Sec i pugem per àmplies praderies. A una altitud d’uns 2.400 m hi ha un post que senyalitza un trencall. Deixem el GR 11 i seguim pel senderol que puja cap a la dreta (N) pel Serrat de les Perdius Blanques en direcció al pic de les Molleres de Puigpedrós (2.752 m), un promontori a l’extrem SE de l’altiplà-pedregam  on s’assenta l’altre promontori: el cim del Puigpedrós. Bastant evident perquè es diu així. Total pujada: 800 m, 3 h. Baixada pel mateix itinerari en 2 hores.
 • Allotjament:
  Diversos hotels, hostals i fondes a Meranges (Can Borrell, tel. 973.88.00.33), Ger (Cal Martri, tel. 972.14.70.19 i El Jaça, tel. 972.89.42.91) i Bellver de Cerdanya.- Camping Solana del Segre (Bellver), tel. 973.51.03.10
  Oficina de Turisme de La Cerdanya: Tel. 972.14.06.65 
 • Refugi de muntanya:
  Refugi de Malniu (2.130 m d’altitud, punt de partida de les excursions) amb 32 places amb flassades, servei de bar i menjars, estufa, llum, WC… És obert tots els caps de setmana i diàriament del 15 de juny al 15 de setembre. És propietat de l’Ajuntament de Meranges. Quan no hi és el guarda, hi ha una part lliure amb 4 places. www.refugimalniu.cominfo@guiesmeranges.com ; Telèfon mòbil: 616 855 535 – Eduard Jornet
 • Cartografia:
  Mapa-guia excursionista “Cerdanya” de l’Editorial Alpina.
 • Meteorologia: www.meteocat.com
 • Observació:
  Les excursions  ressenyades en aquesta secció poden comportar riscs i dificultats que cada persona ha de valorar segons la seva experiència i capacitat. Els horaris (que no inclouen les aturades) són estimacions.