Romain Quidant rep el premi Fresnel 2009

Romain Quidant rep el premi Fresnel 2009

Romain Quidant, investigador del ICFO de Castelldefels rep el premi Fresnel 2009, el guardó, atorgat per la European Physics Society per premiar al millor investigador en l'àmbit de la fotónica amb menys de 35 anys, cau per primera vegada a Espanya.

El Fresnel Prize 2009, assignat per la European Physics Society al millor investigador a Europa en Ciències i Aplicacions de la Llum i tingui menys de 35 anys, recau per primera vegada en un científic que treballa a un centre d'investigació espanyol. El premi ha recaigut aquest any en el Dr Romain Quidant, del ICFO-Institut de Ciències Fotòniques de Castelldefels (ubicat al campus de la UPC),  "per la seva contribució revolucionària i pionera al concepte de la manipulació òptica amb plasmons, a més de la seva contribució general al camp de l'òptica plasmònica".

{mosimage}Romain Quidant destaca pel seu treball en la manipulació d'objectes microscòpics i nanoscòpics amb llum, amb aplicacions biomèdiques que van des de la diagnosi del càncer fins a la detecció de dopants. Quidant col·labora a més molt activament amb l'empresa Endor Nanotechnologies, en aplicacions de la plasmònica en el camp de la cosmètica i la dermatología.

Una promesa de la fotònica europea a Castelldefels

Romain Quidant, 33 anys, es va doctorar en 2002 en Físiques a la Universitat de Borgoña (Dijon). Ja abans de llegir la tesi doctoral, tenia ofertes de quatre centres europeus de primer nivell que volien incorporar-lo a les seves files, i entre ells va escollir l'ICFO. Actualment és investigador ICREA, Cellex Fellow, i capdavanter del grup de nano-fotónica plasmónica en el ICFO. Ara dirigeix un equip de 12 persones procedents de tot el món, que investiga les propietats òptiques i tèrmiques de les nanoestructuras metàl·liques per a aplicacions biomèdiques. La seva investigació està donada suport per la Fundació Cellex Barcelona. Quidant és autor de 50 articles científics i ha estat ponent convidat en més de 20 conferències internacionals.