Circ d’Engorgs

A la Cerdanya, Circ d’Engorgs

Lloc pintoresc. Entre llacs i aiguamolls, hi podem trobar més de deu gorgs

{mosimage} 

 • {mosimage}Èpoques recomanades: Principis de l’estiu o de la tardor, quan comença el desgel o la congelació.
 • Viatge: C-32 fins a Sant Boi, A-2 fins a Abrera, C-55 fins a Manresa, C-16 per Berga i el túnel del Cadí fins a l’enllaç amb la N-260, que seguim cap a Puigcerdà fins a l’entrada a Ger, on agafem a l’esquerra la GIV-4031 fins a Meranges. Travessem el poble i enllacem amb una pista per la qual seguim. A 6 o 7 km arribem a un trencall a l’esquerra que agafem fent un gir de gairebé 180º. Seguim dos km més i arribem al refugi de Malniu. Ampli aparcament.
 • A peu: Sortim del refugi de Malniu (2.130 m.) pel sender GR 11 (senyals de color blanc i vermell), que travessa un pontet proper a l’Estany Sec i s’enfila per uns prats fins a un collet herbat (20 min.). A una altitud d’uns 2.400 m. (45 min.) hi ha un post que senyalitza un trencall. Continuem pel GR11, passem un petit planell-coll i entrem a un dens bosc de pi negre. El sender fa una baixada d’uns 250 m. d’altitud cap al NO. Travessem el torrent de Coma Pregona i una zona de pastures (1 h. 15 min.) i poc a poc ens acostem al fons de la vall. Arribem al final del bosc (1 h.35) i entrem a una zona pedregosa.  Tornem a pujar fent petites llaçades. Superem un petit graó i arribem a un pradell verdós al fons del qual albirem el refugi d’Engorgs, al qual ens condueix el sender després de creuar un torrent (2.350 m, 2 h. 15 min.). Continuem pel GR 11, per unes graonades amb blocs de granit. Forta ascensió fins a l’entrada al circ dels Engorgs., on el terreny es fa més planer amb praderies i prats on es troben els estanys Minyons (2.550 m, 3 h.). Deixem el GR 11 i  fora de sender ens dirigim en suau baixada cap al NE a trobar l’estany Llarg (2.450 m, 3 h 15 min.). Baixem cap al SE a retrobar el refugi d’Engorgs, on prendrem de nou el GR11 per tornar  al refugi de Malniu. Total entre anada i tornada: 5 hores.
  Variant de dos dies: Ens podem plantejar aprofitar el refugi d’Engorgs per allargar aquesta excursió dividint-la en dues jornades. Consistiria a fer el primer dia el recorregut des del refugi de Malniu al d’Engorgs  i a la Portella de Meranges (des d’on veurem l’elegant Roc Colom) passant pel grapat d’estanys de la banda NE del circ, i tornar al refugi d’Engorgs per dormir-hi. El dia següent ens aixecaríem molt d’hora i seguiríem pel GR 11 fins a la Portella d’Engorgs, on deixaríem el sender per pujar cap al N per la carena fins a la Tosseta de l’Esquella (2.871 m) des d’on  es pot contemplar un magnífic panorama de llacs (Engorgs, Montmalús…) i pics (Puigpedrós, Engorgs, Montmalús, Envalira, Fontnegra…). A la baixada podríem recórrer la resta d’estanys d’Engorgs.
 • Recomanació: Feu els recorreguts de llacs sense presa envoltant-los per contemplar les diverses perspectives i llums.
 • Allotjament: Diversos hotels, hostals i fondes a Meranges (Can Borrell, tel. 973.88.00.33), Ger (Cal Martri, tel. 972.14.70.19 i El Jaça, tel. 972.89.42.91) i Bellver de Cerdanya.- Camping Solana del Segre (Bellver), tel. 973.51.03.10
 • Oficina de Turisme de La Cerdanya: Tel. 972.14.06.65
 • Refugis de muntanya:
  Refugi de Malniu (2.130 m d’altitud, punt de partida de les excursions) amb 32 places amb flassades, servei de bar i menjars, estufa, llum, WC… És obert tots els caps de setmana i diàriament del 15 de juny al 15 de setembre. És propietat de l’Ajuntament de Meranges. Quan no hi és el guarda, hi ha una part lliure amb 4 places. www.refugimalniu.cominfo@guiesmeranges.com ; Telèfon mòbil: 616 855 535 – Eduard Jornet. S’hi pot arribar a peu o amb cotxe per la pista que surt de Meranges.
  Refugi lliure d’Engorgs, no guardat, amb lliteres amb 12 matalassos, flassades, estufa, taula i banquetes. S’hi ha de portar l’equipament adequat per cuinar i dormir.
 • Cartografia: Mapa-guia excursionista “Cerdanya” de l’Editorial Alpina.
 • Meteorologia: www.meteocat.com
 • Observació:  Les excursions  ressenyades en aquesta secció poden comportar riscs i dificultats que cada persona ha de valorar segons la seva experiència i capacitat. Els horaris (que no inclouen les aturades) són estimacions.