Eleccions europees, menys participació i més a la dreta

Eleccions europees, menys participació i més a la dreta

{mosimage}Visc amb preocupació el fet que la dreta hagi guanyat les eleccions a la UE, i també a Espanya, i sobretot m’esglaia el perillós avenç de l’extrema dreta. L’augment de representació al Parlament Europeu de forces xenòfobes, populistes i feixistes, crec que ha de portar a les esquerres europees a fer una profunda reflexió i impulsar canvis per aconseguir unes àmplies aliances socials, polítiques i institucionals.

Per què avança la dreta? La dretanització institucional a Europa és conseqüència d’una suma de factors: una UE exclusivament econòmica; el reflex de la crisi en la gent treballadora; l’hegemonia social i de valors de la dreta; el desencís en sectors populars per gestions governamentals de forces progressistes; la crisi de representació institucional; el paper de certs grups mediàtics; la debilitat i fragmentació de l’esquerra alternativa…

És evident que una Europa més a la dreta suposa que, institucionalment, la sortida a la crisi passarà per forces conservadores amb les repercussions negatives en matèria econòmica, laboral, social i mediambiental, si no es dóna resposta social i sindical, així com una àmplia unitat de les forces d’esquerres.

El 7-J és sinònim d’abstenció. Des de fa anys defenso que l’abstenció és un problema polític, no només electoral. Pràctiques polítiques de fa anys, certs tractaments informatius, el foment del bipartidisme i unes campanyes del PSC-PSOE i del PP -on ha primat la poltiqueria i no parlar d’Europa- allunyen part de la ciutadania de la política, especialment els sectors populars, comportant una pèrdua d’interès pels espais comunitaris, la participació i el compromís. L’abstenció electoral popular és l’efecte d’una democràcia que no té bona salut, per la qual cosa és fonamental impulsar més la participació a la societat, com a base per fer avançar propostes d’avenç social i institucional. El repte és aconseguir recuperar el valor de la política, augmentar la participació i donar solucions, tant a la societat com a les urnes.
Cal reflexionar autocríticament per canviar la manera de fer política, per a superar amb participació i democràcia les barreres socials i institucionals que també existeixen a l’hora d’acostar-se a les urnes.

Jordi Miralles i Conte
Coordinador general d’EUiA i Diputat
jordi.miralles@parlament.cat