Més escoles i millor finançament

Més escoles i millor finançament

{mosimage}Vull acompanyar el desig d’unes bones vacances als lectors/es de La Voz i d’una bona estada a les persones que venen a passar l’estiu a Castelldefels, amb dues bones notícies. El Govern català ha aprovat aquest mes la construcció de 32 centres educatius per valor de més de 150 milions d'euros. L'acord permetrà construir 32 centres escolars de primària i de secundària, on s'escolaritzaran 10.415 alumnes. Aquesta és la inversió més important en centres escolars que s’hagi aprovat mai en una reunió del Govern. En aquests 2 anys i mig del Govern PSC+ERC+ICV-EUiA s'han construït una mitjana de 2 escoles per setmana.

Del darrer acord del Govern destaca la construcció a Castelldefels del CEIP Josep Guinovart amb un pressupost de 5.437.713 d’euros, que millorarà encara més l’oferta escolar a la ciutat i la bona feina feta per Lourdes Carreras a la Regidoria d’Educació de Castelldefels.

També fa pocs dies es va tancar l’acord de finançament autonòmic. L’acord pactat pel govern de Catalunya (PSC, ERC, ICV-EUiA) amb el govern espanyol és bo. El nou finançament, que multiplica per 8 els diners que rebia Catalunya amb l’acord de 2001 de PP i CiU, és fonamental per millorar les condicions de vida de la gent.

El finançament addicional no resoldrà una crisi que és estructural, però seran un diners imprescindibles per a fer més polítiques socials: educació, salut i serveis socials, i perquè no s’ampliïn les desigualtats.

Amb aquest acord de finançament canvia l’injust model del PP i CiU. Serà més transparent, continuarem sent solidaris amb les altres comunitats de l’Estat espanyol, s’actualitzarà cada any segons l’evolució de la població i es revisarà cada cinc. Reconeix l’esforç fiscal de Catalunya, i avança en un model federal amb elements de bilateralitat.

Amb aquest acord es milloraran les polítiques públiques i, per tant, millorarà la qualitat de vida de la gent. El govern de Catalunya, com diu l’Estatut, tindrà més recursos ja que la Generalitat augmentarà la participació en els impostos estatals: del 33% al 50% en l’IRPF, del 35% al 50% en l’IVA i del 40% al 58% en els impostos especials. El govern català podrà decidir sobre els aspectes essencials dels impostos i, per tant, dissenyar una política fiscal pròpia. El primer any s’aconsegueixen 2.151 milions d’euros (amb el acord vigent de CiU i PP, s’han necessitat 6 anys per arribar-hi) i el quart any s’arribarà a més de 3.800 milions d’euros.

El Govern d’Esquerres està garantint més escoles i més mestres, més metges i més habitatges. Ara, amb aquest recursos addicionals, podrà farà més polítiques socials.
Bones vacances i bon estiu.

Jordi Miralles i Conte
Coordinador general d’EUiA i diputat
jordi.miralles@parlament.cat