A la Vall de Bohí

A la Vall de Bohí

{mosimage}Un altre “Pessó”
A l’edició de LA VOZ de juliol passat vàrem publicar una ressenya d’excursió als estanys i el pic dels Pessons, situats a Andorra. Hi ha uns altres estanys i un altre pic anomenats “del Pessó”. Aquest estiu hem anat a aquests estanys, però no hem pujat al pic (tenim la intenció de fer-ho i aleshores us ho explicarem). Aquesta excursió permet aprofitar per fer una inexcusable visita cultural a les esglésies romàniques de la Vall de Boï.

{mosimage} 

  • Època recomanada:  Juliol i Agost.
  • Viatge: C-32, A-2/B-10 fins a la sortida 517(Cervera Nord); L-303 fins a Agramunt; C-14 fins a Artesa de Segre; L-512 i C-1412b fins a Isona; C-1412 fins a Tremp; C-13 fins a La Pobla de Segur; N-260 fins uns 3 km més enllà d’El Pont de Suert; L-500 fins a Barruera; LV-5000, L-502 i L-501 fins a Taüll. Total, 264 Km., 3h. 30 min.
  • Allotjaments: Diversos campings i hotels per la Vall de Boí. Balneari a Caldes de Boí (tfn. 973.69.62.10 // 973.69.62.20) www.vallboi.com
  • Aproximació amb cotxe: Des de Taüll, seguir la carretera cap a l’estació d’esquí  uns 3 km. fins a la pronunciada corba on hi ha el pont sobre el riu de Sant Martí, on trobarem un espai per aparcar just abans del pont (1.700 m). 
  • A peu: Sense creuar el pont ni travessar el riu, seguir una pista per la riba nord en suau ascens al començament. Passem per una antiga petita pedrera. De sobte el camí s’enfila cap amunt per un bosc, primer de ribera i després pirinenc, molt bonic. En sortir del bosc, quan el pendent de la senda es fa més suau, arribem a la zona de prats, on hem de posar atenció a la desviació cap a l’esquerra, senyalitzada (2.000 m), que hem d’agafar abandonant el GR 11-20 que va cap al Port de Rus, sense arribar a la Cabana dels Pastors. Seguim la desviació que s’enfila en ziga-zagues pel barranc del Pessó cap al NE. L’itinerari del camí està reforçat amb fites i passa per algunes petites zones de pins. L’ascensió és llarga. Als 2.430 m., arribem a l’Estany del Pessó de Baix i als 2.490 l’Estany Gran del Pessó (2 h. 45 min. sense comptar les aturades). Tornada pel mateix itinerari en unes 2 h. 15 min.
  • Cartografia: Mapa-guia “Sant Maurici” de l’Editorial Alpina.
  • Meteorologia: www.meteocat.com
  • Recomanacions: 1.- Vorejar els estanys per gaudir amb les diverses perspectives i llums. 2. Visitar les esglésies romàniques de la Vall de Boí, veritables joies arquitectòniques romàniques, especialment la de Sant Climent de Taüll.
  • Observació:  Les excursions ressenyades en aquesta secció poden comportar riscs i dificultats que cada persona ha de valorar segons la seva experiència i capacitat. Els horaris (que no inclouen les aturades), son estimacions.