Estanys Gémena

Estanys Gémena i Gelats i Pic Besiberri Sud (3.030 m)

{mosimage}Tornem a la Vall de Boí, ara a un dels massissos granítics més famosos dels Pirineus. Com hem fet en altres ressenyes, dividim aquesta excursió en dues parts, la primera més assequible i la segona més exigent, per tal que es pugui triar segons les possibilitats o preferències. El Besiberri Sud és un “tresmil” i la seva ascensió per aquesta via comporta superar un desnivell de 1.550 m. De les dues vegades que hi he pujat, una la vàrem fer en un sol dia i l’altra vàrem passar una nit a la tenda al costat de l’estany Gémena de Baix. Com la del mes passat, aquesta excursió “obliga” a visitar les esglésies romàniques de la vall.

{mosimage} 

  • Època recomanada: Juliol, Agost i Setembre.
  • Viatge: C-32, A-2/B-10 fins a la sortida 517(Cervera Nord); L-303 fins a Agramunt; C-14 fins a Artesa de Segre; L-512 i C-1412b fins a Isona; C-1412 fins a Tremp; C-13 fins a La Pobla de Segur; N-260 fins uns 3 km més enllà d’El Pont de Suert; L-500 fins a Barruera; LV-5000, L-502 i L-501 fins a Caldes de Boï. Total, 265 Km., 3h. 30 min.
  • Allotjaments: Diversos campings i hotels per la Vall de Boí i al Balneari a Caldes de Boí (tfn. 973.69.62.10 // 973.69.62.20) www.vallboi.com
  • Excursió a peu: Passat el balneari per la carretera que va cap a la presa de Cavallers, a uns 500 metres, travessem el pont sobre el riu Noguera de Tor (1.480 m). D’aquí surt cap a l’esquerra el camí que s’endinsa pel bosc cap al SO. Arribem aviat a un trencall, deixem a l’esquerra el senderol que porta al balneari i pugem pel camí de la dreta, que s’enfila pel bosc girant poc a poc cap a l’Oest. Passem pel planell de la Sallent (1.800 m, 1 h 10 min.), El camí continua girant poc a poc cap a l’NO, passa pel Pla de la Cabana (1.980 m, 1 h 40 min.) i puja fins a les rodalies del desguàs de l’estany Gémena  de Baix (2.220 m, 2 h 30 min.). Sense creuar el torrent, girem a la dreta i pugem a la vora Est de l’estany.
  • Opció 1: Recorregut pels llacs. Alineats de Sud a Nord, hi ha cinc estanys que podem recórrer i envoltar: Gémena de Baix (2.220 m), Gémena de Dalt (2.270 m) i els tres Estanys Gelats (2.480 m, 2.520 m i 2.575 m). El recorregut d’anada i tornada dels estanys envoltant-los requereix  com a mínim 2 hores i el descens fins a la carretera 2 hores més. Total de la excursió: 6 h 30 min.
  • Opció 2: Ascensió al Besiberri Sud. Des del desguàs de l’estany Gémena de Baix seguim el camí que passa per sobre de la vora Est dels dos estanys Gémena i s’enfila cap al Coll d’Abellers (2.885 m, 4 h 15 min.). Des d’aquí pugem fàcilment cap a la dreta (E) per l’esquena de roca solta fins al cim del Besiberri Sud (3.030 m, 4 h 45 min.). Magnífic panorama proper i llunyà en totes direccions, destacant el mateix massís de Besiberri, la Punta Alta i el massís de la Maladeta-Aneto. Tornada pel mateix itinerari en unes unes 3 h. 45 min. Total: 8 h 30 min. Exigent.
  • Cartografia: Mapa-guia excursionista Vall de Boí, escala 1:25.000, de l’Editorial Alpina.
  • Meteorologia: www.meteocat.com
  • Observació:  Les excursions ressenyades en aquesta secció poden comportar riscs i dificultats que cada persona ha de valorar segons la seva experiència i capacitat. Per fer algunes com la del Besiberri, les persones amb poca experiència cal que vagin acompanyades d’un guia. Es imprescindible anar adequadament equipats i amb assegurança. També és convenient ser soci d’una entitat excursionista i federar-se. Els horaris (que no inclouen les aturades) són estimacions.