Pic de Certascan

Pic de Certascan (2.852 m)

{mosimage}Aquesta excursió transcorre per una magnífica zona del Parc Natural de l’Alt Pirineu. Fa uns anys la feia fàcil la pista que va de Montalto a Romedo, però malauradament va ser tancada als vehicles pels propietaris i només es pot recórrer a peu o amb taxis 4×4 que surten de Tavascan. En aquestes condicions, tenim dues opcions per arribar fins al Refugi de Certascan:
1.- Utilitzar un d’aquests taxis per arribar a La Canalada (uns 14 km) i des d’aquí anar a peu pel sender.
2.- Arribar amb cotxe propi fins a la presa de Montalto i seguir des d’aquí a peu pel sender senyalitzat.

{mosimage}

 • Època recomanada:  Estiu. 
 • Viatge: C-32 fins a Sant Boi. A-2 fins a la sortida 504. C-53 fins a Balaguer. C-13 per Tremp fins a La Pobla de Segur. N-260 fins a Sort. C-13 fins a Llavorsí. L-504 fins a Tavascan. Total, 283 km.
 • Accés al Refugi de Certascan:  
  – Opció 1.- El taxi tot-terreny ens porta des de Tavascan a La Canalada (1.990 m). Continuem a peu pel sender que puja en direcció NE i després ONO. Passem per un estanyol  i arribem al Refugi de Certascan (2.230 m,1 h.).
  – Opció 2.-  Anem amb el nostre cotxe fins a la petita presa de Montalto, on surt cap a l’esquerra la pista “de peatge”, tancada amb barrera. Nosaltres continuem en la mateixa direcció NE uns 300 m fins on hi ha un lloc per aparcar abans d’una altra barrera (1.400 m). Deixem aquí el cotxe i seguim a peu per la pista-camí per on va l’itinerari senyalitzat. Passem pel Pla de la Borda i arribem a un trencall on el camí gira cap al N allunyant-nos del pla, puja i s’enfila apropant-se al riu de Certascan,  i després gira i se’n allunya. Passem per la Pleta de Llurri (1.800 m, 1 h 15 min) i continuem pujant. Ens topem amb la pista “de peatge”, la creuem i seguim pel camí que se’n allunya pujant cap al NNO fins a trobar-se amb el sender que puja de La Canalada (2.100 m, 2 h 15 min.). Continuem pel camí en la mateixa direcció, passem per l’estanyol i arribem al refugi (2.230 m., 2 h 45 min.). Recomanació: Tenint en compte el considerable desnivell  que s’ha de superar a peu amb aquesta opció fina al pic, és del tot aconsellable passar la nit al refugi, que és guardat i es pot fer ús de la mitja pensió. Això ens permet a més afegir un recorregut per la vora de l’estany per la tarda i veure’l de nou el matí següent de passada cap al pic, i un cop més cap al migdia a la baixada.
 • Del refugi al pic: Sortiu del refugi i seguiu el sender senyalitzat de la travessia “La Porta del Cel”, que puja al molt proper gran estany de Certascan (el més gran dels Pirineus, amb 47 hectàrees  i 96 metres de profunditat), el voreja  pel SO i se  n’allunya cap a l’O pujant fins al Coll de Certascan (2.586 m, 1 h des del refugi). Al mateix coll hi ha un trencall. Deixem el camí que baixa en direcció O cap als Estanys Blaus i agafem el que puja cap a la dreta ((N) i ens porta al pic de Certascan (2.852 m, 2 h. 15 min. des del refugi, 3 h 15 min. des de La Canalada, 4 h 45 min. des de Montalto). Magnífiques vistes en totes direccions.
 • Tornada: Pel mateix itinerari de la pujada en 2 h.45 min. fins a La Canalada o 4  h. fins a Montalto. Total des de La Canalada: 5 h 30 min. Total des de Montalto: 8 h. 30 min. (aquesta variant es pot dividir en dos dies, tal com hem dit abans).
 • Allotjaments: A Tavascan hi ha un hostal, una casa rural i un càmping. A Lladorre, una casa rural. Entre Lladorre i Lladrós, un càmping; un altre prop d’Ainet de Cardós. A Ribera de Cardós, un hostal, una casa rural i dos càmpings. www.bordesdegraus.com. Truqueu abans.
 • Refugis de muntanya: 1.- Refugi de Certascan (2.230 m), guardat en temporada. www.certascan.com 2.- Refugi de la Pleta del Prat (1.720 m), situat a l’estació d’esquí de Tavascan, guardat tot l’any excepte el maig, octubre i novembre. Reserveu places.
 • Oficina de Turisme de Tavascan : Tel. 973 622 079
 • Taxis 4×4: Taxis Pey, tel. 615.59.51.56. Trucar abans del viatge per  assegurar.
 • Cartografia: Mapa-guia “Pica d’Estats, Mont-roig” de l’editorial Alpina

Advertiment: Aquesta excursió pot comportar riscs i dificultats que cada persona ha de valorar segons la seva experiència i capacitat. Els horaris (que no inclouen les aturades) són estimacions. A la muntanya cal anar adequadament equipats. Les excursions s’han de començar com més d’hora millor i no s’han d’emprendre si les condicions meteorològiques previstes no són bones.