Aminetu Haidar, activista sahrauí

Aminetu Haidar, activista sahrauí

{mosimage}El passat mes de novembre (i fins al 15 de desembre) molts nens, nenes i famílies de Castelldefels, portaven a escoles i diversos punts de la ciutat arròs, llenties i oli, perquè arribés de nou ajut humanitari als camps de refugiats sahrauís. En aquestes mateixes dates el Marroc tornava a colpejar contra els drets humans i el poble sahrauí.

El 13 de novembre Aminetu Haidar va ser detinguda a l’aeroport de l’Aaiún, Sàhara Occidental, quan tornava d’un viatge d’un mes a diversos països, inclòs els EUA, on va rebre el Premi al Coratge Civil 2009. Van preguntar-li per què s’havia posat a la targeta d’embarcament que era del Sàhara Occidental i no del Sàhara marroquí. Més tard li van confiscar el passaport i el document d’identitat marroquins i, al dia següent l’expulsaren del país, deixant-la a l’aeroport de Lanzarote. Aminetu Haidar va iniciar una vaga de fam el 15 de novembre com a protesta. Fins aquí els fets.

Vull recordar que Aminetu Haidar va venir a Castelldefels per a rebre el Premi Especial Ciutat de Castelldefels 2008. Les raons que fan fer-se públiques pel lliurament van ser: “Pel seu paper destacat en les campanyes per demanar l’alliberament de presos de consciència i presos polítics sahrauís des de començaments dels vuitanta. Detinguda i empresonada en dues ocasions, entre les seves iniciatives més destacades es troba l’organització de les Colònies per la Pau, on milers d’infants sahrauís passen les seves vacances amb famílies espanyoles, alguns dels quals a Castelldefels”. Aquestes raons, pel reconeixement del Premi Especial de Castelldefels 2008, es veuen reforçades i s’han vist amplificades per la nova vulneració dels drets humans del Marroc envers ella i el poble sahrauí.

Quan escric aquest col·laboració tinc un nus a l’estomac. Què haurà passat amb l’activista sahrauí Aminetu Haidar, quan es publiqui aquest text? El que desitjo es que Aminetu continuï lluitant per la causa sahrauí, rebent els suports d’arreu del món -tal i com va passar l’any passat a la nostra ciutat- i que pugui viure amb els seus dos fills l’autodeterminació del Poble Sahrauí.

Jordi Miralles i Conte
Coordinador general d’EUiA i Diputat
jordi.miralles@parlament.cat