Conte de Nadal

Conte de Nadal

{mosimage}Ara s'acosta Nadal, i és costum que els escriptors regalin als lectors un conte humà i màgic, adequat per a aquestes dates. Jo parlaré de regals. Concretament de quins llibres podem regalar. Perquè un llibre sempre és un bon regal; segons els estudis, un 53% de la població llegeix, com a mínim, algun cop al trimestre, és a dir, si vostè llegeix i obsequia tres llibres a diferents persones, en el termini de tres mesos -estadísticament parlant- un d'ells s'haurà posat a llegir-lo -amb sort un segon el llegirà en els moment de reflexió al bany, que suposaria el restant 3%-. Però això no ens hauria de desanimar. Si vostè regala un llibre, està dient-li a l'altra persona que la considera intel·ligent i/o culta, i això sempre és agradable. A més a més, els llibres sempre són un gran element de decoració imprescindible en qualsevol casa, amb els seus colors i formes variades donen riquesa i dignifiquen qualsevol llar.

Quin llibre podem regalar? Amb tot el ventall que hi ha sembla difícil fer la millor elecció. Estimat lector, tinc la solució, podrà regalar llibres i saber amb certesa absoluta que no s'equivoca. Es tracta només de canviar el plantejament. No pensem en qui rebrà el llibre, sinó en l'autor a qui se li compra el llibre.

Per exemple, recomano que no regaleu un premi Planeta, l'autor ja ha cobrat 60.000 € sense haver de vendre ni una còpia i no necessita el nostre ajut. Tampoc és recomanable comprar Dan Brown, Larsson, Ken Follet, o qualsevol bestseller en general, no perquè ja hagin guanyat molts diners -que també-, sinó perquè són els llibres que la nostra víctima compraria, i no es tracta de treure-li opcions a ningú. I no oblidem que de molts hi ha pel·lícula. De fet, aprofito per proposar que es faci una edició especial d'aquests llibres amb el DVD de la pel·lícula, així quan s'obre el llibre, podríem veure la cara d’alleugeriment de l'obsequiat en veure que en lloc de llegir tres-centes pàgines sense il·lustracions, pot veure 90 minuts de pel·lícula. Ah, sí, també prohibiria regalar qualsevol llibre de la saga Crepuscle, per principis.

El nostre és un regal amb valor afegit. Solidari, gairebé. Perquè proposo comprar llibres d'aquells autors que ens són més propers. Perquè són gent normal, com vostè -que per mi sempre serà una persona extraordinària- o com jo, i que dediquen els seus esforços, il·lusions i diners a publicar un llibre, els que fan l'anomenada autoedició -que jo anomeno literatura horitzontal -. Per triar el llibre hi ha mil maneres, des de preguntar al seu llibrer, pàgines a internet -bubok.com, librovirtual.org, etc-, o senzillamet aventurar-se. No són llibres millors ni pitjors, ni els seus autors més autèntics, però només pensi en la carona de felicitat que se li quedarà a l'autor quan vegi que algú ha decidit llegir un llibre seu, i si li agrada, faci-li-ho saber -de debò, la millor recompensa-.

Perquè, estimat lector, què hi pot haver més bonic que repartir felicitat per Nadal?

I si aquest article no l'ha convençut, sempre pot regalar una colònia o una corbata.

Bones Festes.