El Puigmal, per Núria

El Puigmal, per Núria

{mosimage}El Puigmal (2.911 m.) és la muntanya més emblemàtica i de major altitud del massís que separa el Ripollès de La Cerdanya. El seu arrodonit i ample cim és una magnífica talaia que comprèn un extensíssim paisatge. Allà es troben una fita  geodèsica, una bústia amb un llibre de visites i una placa amb uns versos del poema “Canigó” de Jacint Verdaguer.

Nota: Aquesta excursió permet substituir el cotxe pel tren fins a Ribes de Freser i aquí enllaçar amb el tren cremallera. Això pot comportar també la necessitat de canviar l’opció d’allotjament i l’equipatge. 

{mosimage}

 • Època recomanada: Estiu
 • Viatge en cotxe: C-32, B-20 (Ronda de Dalt) fins al nus de la Trinitat, C-58 fins a la sortida 8, B-30, AP7/E-15 fins a la sortida 14,  C-17 fins a Ripoll, N-152 fins a Ribes de Freser, GIV-5217 fins a Queralbs.
 • Total: 154 km, 2 h 15 min.
 • Aproximació amb tren cremallera: Sortida de l’estació de Queralbs amb el primer tren del dia (si no passeu la nit a Núria o a l’alberg Pic de l’Àliga). Consulteu horaris,  preus i més informació a: tel. 972 73 20 20. Assegureu també el bitllet de tornada amb marge de temps si no podeu o no voleu baixar caminant fins a Queralbs, un recorregut molt bonic, però que pot ser excessiu si no teniu la forma física necessària per fer un descens de 1.700 metres de desnivell després d’haver ascendit més de 1.000. Més informació a: http://www.valldenuria.cat/website_valldenuria/cat/cremallera_resultats.asp?estacion_origen=1&estacion_destino=4&data_dia=12&data_mes=01&data_anyo=2010
 • Excursió a peu: Sortim del santuari de Núria (1.967 m) cap a l’Oest per una senda que es dirigeix cap a un bosc de pi negre, s’hi endinsa, en surt i s’enfila fort cap a un collet verd amb un turonet rocós. És el Pla de l’Ortigar (2.200 m, 40 min.). Continuem cap a l’Oest flanquejant per sobre del torrent de la Coma de l’Embut. Girant poc a poc cap al SO, ens apropem al torrent, que travessem diverses vegades fins arribar al peu d’un turó de tartera on hi ha un pluviòmetre (2.550 m., 1 h. 40 min.).  Continuem remuntant la coma per un camí amb forta pendent per la tartera fins un pal metàl.lic (2810m, 2h 15 min). Seguim pujant per la tartera, creuem un petit replà i fem la pujada final fins el cim del Puigmal (2.911m, 2 h 30 min). Tornada pel mateix itinerari en un temps d’entre 1 h 30 min. i 2 hores.
 • Allotjament:
    Alberg de Joventut Pic de l’Àliga (2.122 m), situat a un extrem de la vall de Núria. S’hi arriba amb un telecabina que surt de Núria, tel. 972 73 20 48 – 93 483 89 63, www.valldenuria.com. Cal reservar.
    Alberg La Farga,  a la carretera de Ribes a Queralbs, tel. 972 72 73 88. Cal reservar.
  Diversos campings, hotels i cases de turisme rural als pobles de la vall de Ribes. Un hotel a Núria.
 • Oficines de turisme: 
    Ribes de Freser: tel. 972 72 77 28, web: www.vallderibes.com
    Vall de Núria: tel. 972 73 20 20, web: www.valldenuria.com
 • Serveis mèdics: CAP Ribes de Freser:  tel. 972 72 70 23
 • Emergències: tel.: 112
 • Cartografia: Mapa-guia excursionista “Puigmal, Vall de Núria, Ulldeter”, escala 1:25.000, de l’Editorial Alpina.
 • Meteorología i risc d’allaus: www.meteocat.comwww.icc.es/allaus
 • Observació:  Les excursions ressenyades en aquesta secció poden comportar riscs i dificultats que cada persona ha de valorar segons la seva experiència i capacitat. Les persones amb poca experiència cal que vagin acompanyades d’un guia. És imprescindible anar adequadament equipats i amb assegurança, així com informar-se sobre la previsió meteorològica i el risc d’allaus. També és convenient ser soci d’una entitat excursionista i federar-se. Els horaris (que no inclouen les aturades) són estimacions.