Pare Noël

Pare Noël

{mosimage}http://www.edalterego.spaces.live.comEstimat
Estimat lector, ens fem vells. Tot canvia menys nosaltres, i és això el que ens fa vells. Aquest nadal he vist com el Pare Noël -amb dièresi tot sona més exòtic- li guanya la batalla als Reis d'Orient.És natural. El Pare Noël és la modernitat. Abans que res perquè està sponsoritzat per la Coca-Cola -de qui duu els colors, al igual que Ferrari i Ducati els duen d'una marca de tabac, tot i no mostrar-ne el nom-, arriba abans que la competència -i en aquest món competitiu ser el primer és molt important-, i ha substituït l’estructura empresarial de subcontractació de patges dels reus rivals per la deslocalització a terres llunyanes on uns nens fabriquen les joguines a uns preus molt competitius -el departament de màrqueting va decidir anomenar-los elfs, amb gran encert, tot s'ha de dir-. I si encara en dubta, digui'm quantes pel·lícules es fan dels reis mags a l'any?

M'he decidit a no quedar enrere de tot això, i de fet vull proposar com pot ser el pessebre del futur? No parlo d’altes tecnologies, el concepte darrere un dibuix d'Altamira i de la seva representació hologràfica és el mateix. Parlo de significat.

Abans que res, trauria a Sant Josep. El pobre porta dos mil anys aguantant que tothom celebri que la seva dona està embarassada, i que el fill no és seu. Serà un miracle -i els meus anys de formació al respecte en escoles de l'Opus Dei així m'ho demostren-, però això no fa que deixi de ser humiliant. A més a més, avui en dia Maria pot ser una mare soltera sense haver d'amagar-se, i per si això fos poc, esdevindria una icona de les gestes aconseguides pel gènere femení. Tot avantatges.

Hauríem d'eliminar la figura de l'Àngel, perquè tot el que és modern és laic, i els àngels donen un caire religiós que no quadra amb la modernitat, al cap i a la fi, si ja tenim batejos civils, per què no podem tenir un Nadal civil? Si s'hi fixa, estimat lector, és més referent nadalenc la novel·la de Dickens que la Bíblia. Els temps canvien, nosaltres no.

Els reis són substituïts pel Pare Noël, cosa que per altra banda resol un anacronisme inherent a tots els pessebres fins al moment -s'imaginen la crueltat de tenir a la pobre criatura en el pessebre des del 24 a la nit fins el 6? Segur que Herodes va distreure els reis quan li varen preguntar on era que naixia el rei del jueus, enviant-los a Pèrsia-. Caldria, però, afegir un scanner corporal, per evitar que cap deixeble d'Herodes amagués un artefacte explosiu a l'avió -tot i que estrany en essència no deixa de ser un avió-, i no cal dir que ja no rebria els presents d'encens, mirra i or -símbols de Déu, rei i home-, sinó que seria alguna joguina prou cara per compensar el poc temps que el Pare Noël li dedica al nen Jesús, i en un embolcall de colors vius que captivaran el nen, superant sempre el seu contingut. Els pastors i la resta no em preocupen, ja que no deixen de ser accessoris a la imatge que ja tenim muntada. A més, tinc tot un any per perfeccionar el meu pessebre.

Sé que algú podria sentir-se ofès pel que explico, res més lluny de la meva intenció. Tot i això sé que la comunitat cristiana té una gran habilitat per encaixar amb un somriure coses molt pitjors. Com si no s'explica que se celebri el genocidi de tot baró de menys de 3 anys en tot un regne amb un dia en el qual es poden gastar bromes?

A més, estimat lector, ens hem d'acostumar que quan ens adonem dels canvis seran pitjors que els que plantejo.