Les pensions no estan en crisi

Les pensions no estan en crisi

{mosimage}El sistema públic de pensions no està en crisi. El que hi ha darrere d’un debat del futur de les pensions, lligat a suposats problemes de sostenibilitat de futur, és afavorir els plans privats de pensions. És en aquest context que, amb torpesa, el govern espanyol vol impulsar mesures sobre el futur del sistema públic de pensions i pretén ampliar l’edat de jubilació fins als 67 anys, unes mesures marcades en l’agenda neoliberal i antisocial de la Comissió Europea.  La proposta que més s’ha donat a conèixer: la jubilació als 67 anys; és injusta, innecessària i insolidària. Va en la línia de fer pagar la crisi als treballadors i només afavoreix les entitats financeres, en el seu afany de privatitzar les pensions.  És injusta, perquè si no s’atura, recaurà de nou sobre les esquenes dels treballadors i les treballadores, que no són els responsables de la crisi. És innecessària, ja que el 2009 el fons públic de la Seguretat Social ha tingut un superàvit de 8.000 milions d’euros, i ja compta amb 60.000 milions d’euros, i és insolidària amb la gent jove i persones aturades, doncs s’està destruint ocupació i augmentant l’atur.
En moments de crisi i destrucció d’ocupació, les mesures no passen per allargar la vida laboral, sinó per crear ocupació i repartir-ne l’existent. És a dir, reduir la jornada per a treballar tothom. A l’Estat espanyol se superen els 4 milions de persones a l’atur, queda clar, doncs, que el problema no són les pensions, sinó com modificar la política econòmica i laboral per a crear llocs de treball estables i de qualitat. Algunes dades més que confirmen que la crisi la paga la gent treballadora. Mentre la banca i les empreses de l’IBEX 35 (que cotitzen a borsa) han augmentat beneficis l’any passat, a Catalunya hi ha 1.427.700 persones amb sous inferiors a 1.000 euros, prop d’un 40% del total dels assalariats. El 88,7% dels joves menors de 18 anys cobra menys de 1000 euros, el 72,5% dels joves entre 18 i 25 anys també. El 49% de les dones ocupades no arriben a aquest mínim i de les persones nouvingudes el 67%. El nombre de persones ocupades a Espanya ha caigut en 224.000, mentre que l’atur ha augmentat en 203.000. En un any, l’atur ha crescut en 1.118.000 persones i assoleix els 4.326.000. La taxa d’atur és del 18,83% a Espanya. A Catalunya la taxa d’atur és del 17,01%; actualment hi ha 3.136.000 persones ocupades, 262.000 menys que fa un any. L’atur és de 643.000 persones a Catalunya, 187.000 més que fa un any.
Què cal fer, doncs? Enfortir el sistema de pensions que ha de ser exclusivament públic. Crear ocupació i augmentar el salari mínim perquè augmenti la base de cotització. Reduir la jornada per a treballar tothom. Reforma fiscal progressiva i aturar el frau a Hisenda i a la Seguretat Social.

Jordi Miralles i Conte
Coordinador general d’EUiA i Diputat
jordi.miralles@parlament.cat