Notícies ICV-EUiA

Les obres de la nova biblioteca Ramon F. Jurado, a bon ritme

{mosimage}El passat mes de novembre, amb l’enderroc de l’antiga sala Margarida Xirgu i les pistes esportives que hi havia al seu entorn, es varen iniciar les obres de la nova Biblioteca Ramon Fernández Jurado. Les obres van a bon ritme, s’ha finalitzat els enderrocs i el moviment de terres i s’ha excavat  a cota del carrer Bisbe Urquinaona, iniciant-se les feines de fonamentació. Es té previst que les obres finalitzin durant el mes d’abril o maig de 2011. La nova biblioteca disposarà d’una àmplia zona per a infants de fins a 12 anys, a més a més de sales de lectura i consulta del fons bibliogràfic d’imaginació,  coneixement, diaris i revistes, música i imatge i un gran espai multimèdia. La biblioteca també disposarà d’una sala d’actes per a 200 espectadors, sala que també estarà preparada per a realitzar-hi activitats escèniques de petit format. Les zones d’Internet i d’estudi seran dues seccions que estaran dotades de les últimes tecnologies de la informació; de ben segur que tindran una gran acceptació. Des d’ICV-EUiA donem una gran importància a la construcció de la nova biblioteca Ramon Fernández Jurado. Entenem que, en aquesta societat de la informació i el coneixement en la qual estem immersos, aquest és un equipament clau per poder desenvolupar programes de foment de la lectura i assegurar la democratització de l’accés a la informació i el coneixement, el que, de  ben segur, ens ajudarà a avançar cap a una societat més lliure, justa i  que conjuntament amb la xarxa d’escoles bressol, impulsar un dels valors que defineix més la voluntat de l’esquerra transformadora: la igualtat d’oportunitats.

Eduquem en civisme fomentant l’art juvenil

{mosimage}Castelldefels és una ciutat que venia patint, com altres municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona, les conseqüències del graffiti incontrolat i les pintades als seus murs i façanes. Aquesta realitat provoca un prejudici estètic a la imatge de la ciutat, així com una mancança a la qualitat de vida de la ciutadania. Per altra banda, Castelldefels compta amb un gran nombre de joves amb una elevada capacitat artística, i amb moltes ganes de plasmar-la. Amb aquestes dues variables que sembla que no tinguin res en relació, des d’ICV-EUiA es treballa per obtenir una doble finalitat: combatre les pintades en llocs no permesos i, a la vegada, fomentar i donar cabuda al gran nombre de joves artistes de la ciutat. Amb l’impuls de la Regidoria de Joventut que porta endavant la Candela López i la col·laboració d’associacions d’artistes urbans de la ciutat, s’ha engegat una bateria d’accions. Aquestes no serien possibles si no les treballéssim conjuntament amb altres regidories de l’Ajuntament, com Governació i Via Pública , i Educació, de la qual n’és responsable la Lourdes Carreras..Algunes d’aquestes accions van dirigides a mantenir la ciutat neta, com es reflecteix amb l’esforç que s’està duent a terme per eliminar pintades incontrolades tant d’espais públics com privats. Per altra banda, s’està treballant amb aquest sector de la població mitjançant tallers a les escoles, a la vegada que s’habiliten llocs on poder desenvolupar aquest art, com ara el mur de la Ronda de Can Rabadà, o com succeirà pròximament amb la Casa dels Infants de la Muntanyeta, on s’habilitarà un espai de difusió d’aquesta expressió artística. Una altra activitat que serveix com a clar exemple és el Concurs de Graffiti realitzat a l’Avda. del Ferrocarril. Abans, una paret de 400 metres plena de pintades i firmes, amb manifestacions que donaven un aspecte marginal d’aquell carrer. Avui, el carrer presenta un aspecte molt diferent, s’ ha convertit en un passeig per on es pot transitar admirant les obres de joves artistes que hi participen. Des d’ICV-EUiA creiem que l’educació és un eix fonamental per establir una convivència entre l’expressió artística i el civisme.

Jubilació als 67 anys?

{mosimage}Gir cap a la dreta i retallada de drets és el que defineix la nova proposta del govern espanyol davant l’endarriment de l’edat de jubilació fins als 67 anys. Una proposta definida sense claredat i sense justificar, ni avaluar els impactes que pot generar: una proposta que caracteritza a un govern desorientat. Un govern de l’Estat que s’anomena d’esquerres, però que no respecta el marc de concertació amb els agents socials, que crea una alarma inútil sobre el futur del sistema públic amb una mesura innecessària i improvisada. Sense estudiar possibles alternatives com la desincentivació davant la prejubilació, que té un impacte negatiu en el treball, o la millora dels incentius per ajornar voluntàriament la jubilació fins a mes enllà dels 65 anys. Aquestes possibilitats poden dotar d’una viabilitat real al sistema de pensions, que dibuixa un horitzó que dificulta l’accés dels i les joves al món del treball, manté a l’atur durant dos anys més els més grans de 65 anys i ignora l’edat real de jubilació. Des d’ICV-EUiA no acceptarem que la sortida de la crisi la pagui el sector social més feble. El problema no són els vulnerables, el problema són els que han provocat la crisi, els poderosos, entre ells els bancs que ja comencen novament a tenir beneficis. Si el govern vol un full de ruta, li oferirem un horitzó d’esquerres i una sortida solidària de la crisi, i que concentri els seus esforços a crear llocs de treball, a millorar la qualitat de l’ocupació (eliminant la precarietat i baixos salaris), i no només a incrementar la quantitat. La solució passa per reforçar els drets dels treballadors i treballadores, el que tindrà també una repercussió directa en els ingressos del sistema de pensions.

8 de Març:  Dones i homes per la igualtat laboral!

En la celebració del Dia Internacional de la Dona Treballadora, davant el risc que la precarietat laboral generalitzada generi noves formes d’exclusió i de violència social especialment entre els col·lectius més vulnerables, entre ells les dones, ICV-EUiA a Castelldefels reitera el seu compromís per defensar la igualtat real entre homes i dones en general, començant per la laboral.Els drets de  les dones treballadores, d’aquí o d’allà, passen per polítiques de creació d’ocupació de qualitat, sense diferències de salaris, apostant per la formació contínua, propiciant  acords per a la conciliació de la vida laboral, personal i familiar tant de les dones com dels homes, per compartir en igualtat les responsabilitats familiars.

Reivindiquem l’acompliment de les lleis de manera exhaustiva i el finançament adequat perquè, en aquest moment de crisi, d’igual manera que exigim que no la pagui la classe treballadora, que siguin les entitats bancàries les que desfacin el nus que han creat, i que no s’aprofitin de la situació per fer passes enrere en les conquestes socials. El 8 de Març, mobilitzem-nos. Manifestació festiva a la plaça Universitat, a les 18h.