Puig Neulós

Puig Neulós (1.256 m)

{mosimage}El Puig Neulós és el cim més alt del massís més oriental dels Pirineus: l’Albera –les Albères pels francesos-, un massís modest que neix del fons de la Mediterrània. Un bon mirador cap a les planes de l’Empordà i del Rosselló i cap al massís del Canigó i altres massissos pirinencs. L’aproximació amb cotxe des de Castelldefels és molt ràpida i l’excursió es pot complementar amb la visita a algun dels diversos espais naturals protegits al Nord o al Sud del massís o a la Regió Megalítica de l’Albera, Serra de Rodes i Cap de Creus, on podeu triar entre els 110 dolmens i 19 menhirs entre altres monuments.

 {mosimage}

 • Època recomanada: Primavera i tardor
 • Amb cotxe: C-32 i B-20 per la Ronda de Dalt, enllaç a la C-58 (Autopista del Vallès), autopista Barcelona-Montmeló, C-33 (peatge), AP-7 fins a la sortida de La Jonquera, N-II fins a Le Perthus. Passat aquest poble, deixem la N II per un trencall a la dreta que va cap a l’Albera i el Coll de l’Ouillat (l’Ullat). Als 6 km hi ha una bifurcació. Anem per la dreta cap a Saint Jean de l’Albère i seguim 6 km més per arribar al coll de l’Ouillat, on hi ha l’alberg “Chalet de l’Albère” amb restaurant i una zona recreativa. Total, 195 km, 2 h 15 min. Peatge: 1.41 €. 
 • Excursió a peu: Al coll de l’Ullat (936 m) agafem el sender de la primera (o última, segons com es miri) etapa del GR-10, senyalitzat amb marques de color blanc i vermell,  tot ascendint en direcció SE cap a la frontera. Voregem el rocam de Roc Foirós, arribem a la frontera, girem cap a l’Est i continuem ascendint fins al cim del Puig Neulós, coronat amb una gran fita tronc-piramidal (i unes “espinoses” antenes…).  Desnivell total: 320 m. Temps de pujada: 1 h sense comptar les aturades. Descens pel mateix itinerari en uns 45 minuts.
 • Allotjament: Aquesta excursió es por fer perfectament en un sol dia, però podem aprofitar el viatge per fer altres recorreguts per la zona, a peu i/o amb cotxe. En aquest cas, es poden utilitzar els següents allotjaments:
  – Xalet-refugi de l’Albère, al coll de l’Ullat, telèfon 0033.04.68.83.62.20. e-mail: sturvoy@hotmail.fr
  Web: http://ot-leboulou.fr/alberes.htm. Cal reservar. Dormitoris i restaurant panoràmic. Zona de picnic propera. Obert tot l’any excepte els dilluns entre el 15 d’octubre i el 30 de març. Accessible per a persones amb mobilitat reduïda.
  – Campings a La Jonquera: “Molí de Vent”, C/ del Camanxel, tel.972554066, http://www.campings.com/camping-molidevent-la-jonquera “Sant Jaume de Canadal”, Tel.: 972555681, http://www.campings.com/camping-santjaumedecanadal-la-jonquera
 • Meteorologia: www.meteocat.com 
 • Oficines de Turisme: La Jonquera: http://es.costabrava.org Tel. 972 554 642. Figueres: Pl. del Sol, s/n. 17600 Figueres,  tel 972 503 155 turisme@figueres.org
 • Observació:  Les excursions ressenyades en aquesta secció poden comportar riscs i dificultats que cada persona ha de valorar segons la seva experiència i capacitat. Les persones amb poca experiència cal que vagin acompanyades d’un guia. És imprescindible anar adequadament equipats i amb assegurança, així com informar-se sobre la previsió meteorològica i el risc d’allaus. També és convenient ser soci d’una entitat excursionista i federar-se. Els horaris (que no inclouen les aturades) són estimacions.