Mesures ZP

Mesures ZP: socialment injustes i ineficaces per a la recuperació

{mosimage}Tenia preparada per aquest exemplar de La Voz, unes notes sobre els 65 anys de la fi de la 2a Guerra Mundial, però les mesures proposades pel govern espanyol m’obliguen a canviar. Les mesures sobre la reducció del dèficit són molt greus i castiguen  treballadors i pensionistes. El pla d’austeritat presentat per Zapatero és socialment injust i ineficaç per a la recuperació econòmica. Aquest pla –si no es modifica- continua carregant les conseqüències de la crisi sobre treballadors, treballadores, pensionistes i sectors més febles, i responsabilitza comunitats autònomes i ajuntaments. Això és injust i inacceptable. Aquestes mesures confirmen que el Govern espanyol no s’atreveix amb els responsables de la crisi: la banca, els especuladors i els poderosos. Amb aquestes mesures s’imposa els interessos del mercat als drets de les persones, ja què la reducció del dèficit només s’aplicarà via retall de despesa, i no incrementant els ingressos. El que cal és un canvi d’estratègia econòmica, un gir en les polítiques laborals, socials i mediambientals. Per a superar el dèficit el que cal és que l’Estat incrementi els ingressos, enlloc de retallar la despesa. L’aposta ha de ser valenta en incrementar els ingressos. Com? Amb una reforma fiscal perquè pagui més qui més té, regular el sector financer i energètic, fer front al frau fiscal, combatre l’economia submergida, recuperar l’Impost de Patrimoni i incrementar l’Impost de Societats.

Unes dades. El frau fiscal a Espanya és de 80.000 milions d’euros, el mateix que és dedica a Salut; és a dir, es podria dedicar el doble a atendre les persones si es fotés ma als defraudadors. Si la pensió mitjana a Espanya és de 773 euros, ¿com és possible que es vulguin congelar les pensions, apujar l’IVA i no recuperar l’Impost de Patrimoni? El que es podria recaptar amb aquest impost és el mateix que es dedica a la Llei de la Dependència. Es retalla l’ajut a la cooperació, però es manté la despesa de les tropes a l’Afganistan… Evidentment que són injustes. Ni pensionistes, ni persones dependents, ni funcionaris, ni pobles empobrits, són els responsables de la crisi. Cal dir també que aquestes mesures tampoc ajudaran a la recuperació econòmica, ja que s’ha de fomentar la demanda interna, i aquesta no creix reduint els sous dels funcionaris, amb congelacions de pensions o apujant l’IVA genèric. En fi, lamentablement ZP per a tranquil·litzar els mercats, fa pagar els plats a la gent. Des d’una opció d’esquerres el que cal situar davant la lògica del mercat són les persones i la democràcia, i no els especuladors.

Jordi Miralles i Conte
Coordinador general d’EUiA i Diputat
jordi.miralles@parlament.cat