El Millor Llibre de l’Any Literari 2009 a Castelldefels

El Millor Llibre de l'Any Literari 2009 a Castelldefels

{mosimage}Estic segur que no ho ha oblidat, però fa un temps -un xic abans de Sant Jordi- vaig fer una crida a l’alçament de tot home, dóna o nen de lletres en edat capaç per alçar-se i presentar el seu llibre al concurs per al Millor Llibre de l'Any Literari 2009 a Castelldefels. La crida es va fer simultània per aquest noble diari i a través del facebook -eina capaç de superar al totpoderós Google, ja que aquest últim té en contra el fet que té alguna utilitat, cosa que el facebook ha aconseguit deixar enrere-. Doncs alguns valents varen respondre a la crida, i no un, ni dos… tres llibres s'hi van presentar! -, i el esdeveniment va estar seguit per més de 90 persones que van signar al grup creat a tal efecte. De les 90 -per fer números rodons, de fet n'eren més- 9 van donar la seva opinió, fent que el certamen acabés amb un insòlit triple empat a 9'00 punts sobre 10.

Sincerament, això em fa pensar en diverses coses: la primera és que facebook està mal fet. Enlloc de clicar per unir-se a un grup, la gent hauria de poder clicar per dir “sento simpatia per aquest grup”, ja que 90 persones inscrites -de fet no tots els autors participants s'hi van inscriure-, només 9 van decidir participar-ne. Em sap greu si vostè és un dels que s'hi va apuntar i que ara mateix criticaré, però hi ha coses que s'han de dir com són. La gent que gasta les seves energies, il·lusions i diners a publicar un llibre, sabent que en el millor dels casos només recuperarà una part del que ha invertit -en tots els sentits-, ho fa perquè creu que el seu llibre mereix ser llegit. Aquest llibre no necessita copets a l'esquena, necessita lectors. Perquè, tal com s'ha vist, tenim escriptors i llibres de qualitat, però el que no tenim és gent que els llegeixi. I aquest és el nostre repte, ser capaços de no només generar simpatia, sinó també interès.

Tornant al concurs, tot i la sempre meravellant correcció política d'aquest empat, s'ha de declarar un guanyador, i aquest no podia ser cap altre que “Nura”, el llibre presentat per l'amic Òscar Palop, i que podeu trobar a la llibreria Canillo al preu de 18'00 €. Avui, sense que serveixi de precedent, faré ús d'aquesta columna per promocionar algú que no sóc jo mateix -això és per compensar, perquè no sabeu la que em ronda pel cap…-. I la millor manera crec que és reproduir -si més no, en part-, les votacions que se li van atorgar. E. V. – “un 10 realmente es porque me ha fascinado la temática del libro y más teniendo en cuenta que es su primer libro.Es un libro que te engancha desde el principio y eso es una de las cosa que me gustan de un libro”.

L.G.V. – “La meva puntuació per "Nura" és un 9! Tot i que és un escriptor novell, la novel·la té molta qualitat literària, la trama està molt ben aconseguida, de manera que enganxa des d'un principi fins al final amb un final inesperat i satisfactori (cosa que valoro molt en una novel·la), és una lectura amena, entretinguda i cultural”.

L.G.V. (diferent a la d'abans, mira que hi ha inicials al món…) – “Puntuació: 8,5 Perquè és una d'aquelles novel·les que comences a llegir-les, i necessites saber com acaben, molt interessant durant tots els capítols, i un final molt sobtat, no és d'aquells que quan comences a llegir, ja t'esperes. La lectura no és gens difícil, cosa que permet que sigui llegida per un públic més ampli. A més, una altra cosa bona és que, per al qui no hagi visitat mai enoría, pugui fer una “ruta” pels llocs esmentats a Nura.” C.V.- “Una muy buena novela de fácil lectura y toques históricos. Vende muy bien la isla y he disfrutado leyéndolo, un 9,5. Així, doncs, no puc deixar de recomanar la lectura d'aquest llibre, i felicitar l'autor per haver escrit El Millor Llibre de l'Any Literari 2009 a Castelldefels.