Llegir, llegir, llegir…

Llegir al mercat, llegir a la platja, llegir, llegir, llegir…

{mosimage}Llegir ens fa més  grans, llegir ens fa més lliures, es quan llegeixo que hi veig clar…. aquests són alguns dels lemes utilitzats per algunes campanyes de foment de la lectura que s’han   realitzat des de diverses  institucions.  I  és que llegir, en aquesta societat del coneixement i la informació en la qual vivim, ha esdevingut una activitat fonamental. La lectura amplia el nostre vocabulari, eixampla les nostres experiències, amplia els nostres coneixements, ens posa en contacte amb altres realitats, ficcions, mons i situacions molt diversos. Ens dóna respostes, ens planteja nous interrogants, ens permet transcendir-nos i qüestionar-nos a nosaltres mateixos. Avui en dia som plenament conscients del paper instrumental bàsic que representa la lectura per a l'educació i el pes que té en l'accés de la cultura.  Tenim constància de la importància que l’acte de llegir té en el desenvolupament de la imaginació, en l’adquisició  del lèxic i la funció que aquest té en la formació del pensament. Sabem que quantes més paraules coneguem més i millor podrem formular i expressar els nostres pensaments. També sabem que una societat democràtica i participativa no pot  avançar sense uns determinats nivells culturals. Això és així fins a tal punt que el I Congrés Nacional de la Lectura de 2006, en la seva Declaració de Càceres sobre la lectura en el segle XXI, va arribar a considerar-la com a factor estratègic essencial per al creixement i desenvolupament dels pobles. Conscients de la importància de la lectura, i amb la voluntat d’estendre la lectura a tots els racons de Castelldefels, des de la Regidoria de Cultura  vam dissenyar un pla de foment de la lectura que, entre altres mesures, va suposar impulsar la Biblioteca al mercat, que implica portar una secció de la biblioteca durant els mesos de juliol i agost a aquesta activitat tan popular com és el mercat dels dimecres a la Rambla Blas Infante. La biblioteca també, durant els mesos de juliol i agost,  seguirà estan a la platja, al Parc del Mar, davant del carrer 11. Amb l’Associació de Veïns de Lluminetes,  i en el marc de les seves festes populars, portem a terme el concurs de lectura “Llegir és divertit”; i durant els curs escolar  i a les escoles Edumar, Els Pins,  Gaudí, i a partir del proper curs escolar l’escola Garigot,  s’obren les seves biblioteques escolars fora de l’horari lectiu per facilitar l’accés  a aquestes instal·lacions. Totes aquestes accions tan sols pretenen posar la lectura a l‘abast  de tothom. Les propostes estan servides,  ara us toca a vosaltres, lectors i lectores, fer-ne us, d’aquests serveis. Bon estiu i sobretot bona lectura.