Puig de Les Agulles

Al massís del Garraf, Puig de Les Agulles (547 m)

{mosimage}Per la Sentiu, l’Abeurada de Tibart i la Serra del Clos. Com el mes passat, ens quedem aquí al proper massís del Garraf. Proposem aquest bonic i variat recorregut per sender i pista a través de bosc amb arbres, arbustos i matoll baix molt variat. Una ascensió sense dificultat tècnica, però que aconsellem fer amb botes, protecció del sol, aigua i alguna cosa per menjar. És recomanable anar amb pantalons llargs per protegir les cames de les rascades dels matolls. Bones vistes des del cim, amb vessant suau cap al Nord i l’Oest i abrupta cap al Sud i l’Est. Àmplies vistes en totes les direccions: Eramprunyà, Àrea Metropolitana, Begues, Montserrat…   

{mosimage} 

Època recomanada: Maig i juny: verdor, varietat de flors, cants dels ocells.
Aproximació amb cotxe: Des de Castelldefels a la urbanització de La Sentiu de Gavà. Seguir pel carrer de l’extrem SE fins al final i seguir per la pista que va cap a la font de La Sentiu fins trobar-nos amb una cadena que tanca el pas dels vehicles. Aquí aparquem (sense barrar el pas als vehicles autoritzats). 
Itinerari a peu
Anada: Passem la cadena (90 m d’altitud) i seguim per la pista, passem per la font de La Sentiu (aigua NO potable) i a la immediata corba tancada a l’esquerra deixem la pista i seguim pel sender que puja cap al fons de la riera. Després de passar per una presa d’aigua, penetra al bosc. Pujant pel sender, trobarem uns trencalls on anirem cap a l’esquerra. Sortim del bosc i ens trobem una línia elèctrica que ens servirà de referència de la direcció general de l’tinerari cap a l’Oest (ens la trobarem diverses vegades). Arribem a les ruïnes de la massia medieval de Can Flocant (on podrem veure el senyal de l’itinerari cap al castell d’Eramprunyà, que deixarem a la dreta per continuar cap a l’Oest pel camí que enllaça amb una pista que baixa al fons de la vall, on hi ha un trencall on girem cap a la dreta deixant la pista que creua el barranc. Continuem per la vora Nord per una pista difusa que, després d’una breu pujada amb una ziga-zaga, finalitza en un camp d’ametllers. El travessem i penetrem al bosc tot seguint un camí ben marcat que s’enfila amb diverses ziga-zagues fins fer-nos arribar a una pista ampla al costat d’una torre de la línia elèctrica. Baixem per la pista cap a l’esquerra fins arribar a una pronunciada corba al fons del torrent. Aquí trobarem unes figueres, un gran castanyer d’índies i una bassa artificial. Som a l’Abeurada de Tibart (300 m, 50 min). Aquí deixem la pista i anem pel camí del torrent del Ballestar, ben traçat amb ziga-zagues, que ens porta a la Serra del Clos (500 m, 1h 20min), on albirarem la part alta de l’antic abocador poc abans d’enllaçar amb l’ample sender senyalitzat GR92, pel qual pujarem cap a la dreta (NE) fins a un trencall a la dreta (Est) que ens portarà al Puig de les Agulles (547 m, 1h 45min.).
Tornada: Per variar, es pot optar pel següent itinerari: Del pic, tornar al GR92 i seguir-lo cap a la dreta (N). El sender baixa, creua una pista, la segueix un tram, en surt, gira a la dreta (E) i arriba a la Collada de la Clota (415 m), on deixarem el GR92 i baixarem per una pista ampla cap al S, que no deixarem fins arribar al cotxe. Passarem sota la línia elèctrica que ens va acompanyar a la pujada i per  l’Abeurada de Tibart, pujarem durant uns 5 minuts fins arribar a una antiga carretera que seguirem en suau descens cap a l’esquerra (E), passem al costat d’un antic camp de tir, on s’acaba l’asfalt, passem per una cadena prop de la masia de Can Perers, per les ruïnes de Can Tardà al Coll Roig, continuem la baixada, arribem a una altra pista que seguirem cap a l’esquerra, de seguida arribem a un altre trencall on girarem a la dreta deixant al darrera la masia de Can Vinyes, passem per Can Dardena i per la font de La Sentiu i arribem al cotxe. Total anada i tornada, 3 h 15 min.   
Meteorologia: Consulteu la predicció del temps.
Cartografia: Mapa-guía excursionista “Massís de Garraf, parc natural”, escala 1:25.000, de Editorial Alpina.
Més informació sobre el Parc Natural del Garraf –mapa, itineraris etc.-:
http://www.diba.es/parcsn/parcs/plana.asp?parc=10&m=249
Observació: Els horaris són estimacions i depenen molt de les diverses característiques físiques de les persones.