Estanys de Flamisella, Blau i Blanc

Estanys de Flamisella, Blau i Blanc

{mosimage}“La Porta del Cel” és un magnífic circuit d’alta muntanya al Pallars Sobirà que passa per Tavascan, per quatre refugis d’alta muntanya, pel pic de Certascan i per la Pica d’Estats (sostre de Catalunya). Hi ha diverses maneres de fer el recorregut. La excursió que proposem aquí és part d’una de les etapes. http://www.laportadelcel.com. Es tracta d’una excursió de cascades i llacs, que es pot escurçar pujant només fins al llac de Flamisella o fins al Blau.  Recomanem recórrer els voltants dels llacs per fruir de totes les perspectives.

{mosimage}Època recomanada:  De final de la primavera a principis de la tardor. 
Viatge: C-32 fins a Sant Boi. A-2 fins a la sortida 504. C-53 fins a Balaguer. C-13 per Tremp fins a La Pobla de Segur. N-260 fins a Sort. C-13 fins a Llavorsí. L-504 fins a Tavascan. Total, 283 km.
Aproximació amb cotxe i inici a peu: Carretera asfaltada estreta que va de Tavascan a l’estació d’esquí de la Pleta del Prat. Passats 5 km, arribem al camping-refugi de les Bordes de Graus. Seguim aproximadament 1,5 km més fins a les Bordes de Quanca, on la carretera fa un revolt de gairebé 180º a l’esquerra. D’aquí surt a la dreta una pista apta per a cotxes (amb conductor amb experiència en pistes de muntanya i amb precaució). Després d’un recorregut d’uns 4 km en ziga-zagues, arribem a un revolt d’uns 150º a l’esquerra on hi ha espai per aparcar. Deixem aquí el cotxe i seguim a peu per la pista uns 5 minuts fins trobar uns rètols que indiquen un camí a la dreta en direcció a Noarre, on arrribarem en 10 minuts. Si no ens atrevim a anar amb cotxe per aquesta pista, l’haurem de deixar al pàrquing al costat del camping i agafar aquí el sender senyalitzat GR-“Porta del Cel”, que també passa per Noarre. Això allarga uns 45 minuts la pujada a peu.
A peu: Des de Noarre (1.600 m., 15 min. des de la pista), seguim el sender cap al NE, penetrant al bosc per sobre el riu , al que ens apropem a l’alçada d’una cascada (1.850 m., 1 h.). El sender s’enfila pel bosc, passa per una altra cascada on travessarem el riu i de seguida arribem a un coll des d’on veurem la Pleta de Guerosso (2.040 m., 1 h 30 min). Al coll trobarem uns rètols indicadors. Aquí deixem el GR i seguim la direcció de l’estany de Flamisella cap al SO per un sender poc marcat al principi que ens portarà a l’estany (2.200 m., 2 h.). Creuem el torrent  i seguim un senderol poc marcat cap a un collet a l’Est, on el sender es fa més clar i baixem per ell a la Pleta Vella (2.150 m, 2 h 30 min) on hi ha un petit estanyol. Aquí retrobem el sender de la Porta del Cel, pel que creuem el riu de Guerosso i seguim cap a l’E, després cap al N, per arribar a l’estany Blau (2.300 m., 2 h 45 min.). Seguim uns metres la ruta  de “La porta del Cel” , que deixarem per un sender que baixa a l’esquerra en direcció NE i després puja cap al N prop del torrent que baixa de l’estany Blanc, al que arribarem (2.502 m., 3 h 15 min.). Recomanem fer la tornada pel mateix recorregut, però apropant-se al petit llac al costat del Blau. Es pot també baixar directament de la Pleta Vella a la Pleta de Guerosso, però a aquest tram hi alguns passos delicats. 
Allotjaments: Camping-refugi de les Bordes de Graus (www.bordesdegraus.com , tel.973623246 / 637984805). Diversos hostals, cases rurals i campings entre Ribera de Cardós i Tavascan .
Cartografia: Mapa excursionista “La Porta del Cel” o Mapa-guia “Pica d’Estat, Mont-roig” de l’editorial Alpina.
Advertiment: Aquesta excursió, sense ser difícil, exigeix una certa experiència, té alguns passos delicats i pot comportar riscs i dificultats que cada persona ha de valorar segons la seva experiència i capacitat. Els horaris (que no inclouen les aturades ni recorreguts complementaris), són estimacions i poden variar molt segons l’estat de forma física.