Respondre a una triple crisi

Respondre a una triple crisi

{mosimage}No estem en una crisi més. Estem vivint una veritable involució –de dimensions globals- que afecta Catalunya, la seva gent i les seves institucions. Una triple crisi: econòmica, política i institucional; una triple crisi amb conseqüències de present i de futur sobre el model social, les relacions laborals, la qualitat democràtica, el model d’Estat i el paper del municipalisme.

La ciutadania pot perdre conquestes socials i laborals, fruit de la lluita del moviment obrer. La ciutadania pot veure retallades llibertats i drets reconeguts. La ciutadania pot veure maltractada la democràcia. La ciutadania pot patir una limitació de la política i del paper dels ajuntaments, del Parlament i de la Generalitat.

La sortida insolidària a la crisi econòmica pretén fer saltar pels aires el que s’ha conegut com a Estat del Benestar i pretenen limitar drets de les persones convertint-los en clients. Els que volen els aquesta sortida insolidària a la crisi (poderosos i especuladors), pretenen –també- una sortida política conservadora que posi fi a contrapoders sindicals, socials i polítics de les esquerres. I la retallada de l’Estatut (per la sentència del Tribunal Constitucional i del PP), mostra que no es respecta la voluntat popular i que s’ha trencat el pacte de la transició.

Avui la ciutadania ha de respondre a aquesta situació en favor de les persones i la  democràcia. Una necessària resposta social, política, econòmica i ideològica, en favor de la democràcia, els drets de les persones i per fer front a l’hegemonia conservadora.

Cal dir que a les greus conseqüències de les crisis, la dreta política i els grups comunicadors que l’acompanyen, busquen i fomenten la resignació dels sectors populars. Doncs bé, cal empènyer en sentit contrari, fomentant el compromís, la participació, la mobilització i el canvi, des de  l’acció social i política.
La dimensió de la triple crisi que estem vivim ens convida a promoure una triple mobilització: defensa de tot l’Estatut (drets socials i nacionals); acompanyar els sindicats per l’èxit de la vaga general del 29 de setembre i mobilitzar més vots d’esquerres i ecologistes a les properes eleccions al Parlament i a les municipals a Castelldefels. ICV-EUiA estem preparats per aquesta triple mobilització.

Jordi Miralles i Conte
Coordinador general d’EUiA
jordi.miralles@parlament.cat