El Castell de Castelldefels

El Castell de Castelldefels

{mosimage}Dalt del turó, prop del mar i damunt les restes del que va ser un poblat iber i una vila romana, els monjos de l'abadia de Sant Cugat, a mitjan  segle IX, van edificar l'església fortificada de Santa Maria de Castelldefels. En el cartulari de Sant Cugat, on hi tenien recollides totes les seves propietats, els monjos van escriure: "Castello de Felix is prope ipsa mare"  al 972, era el naixement de Castelldefels. Al costat de l'església, a l'any 1550, es va aixecar el primer cos del Castell que, visualment, es pot identificar per la pedra de marès de color rogenc, que es va usar en la seva construcció. En el primer terç del segle XVIII, el Castell es va ampliar amb la capella de la Salut, que podem identificar fàcilment atès el blau de les seves parets; i un segon cos del Castell amb materials de tonalitats beix. El  Castell de Castelldefels, a més a més de ser l'element del patrimoni arquitectònic de la ciutat, és el bressol de Castelldefels. Des de fa anys, en el que és una costosa obra, el Castell està en fase de restauració i rehabilitació i, en aquests moments, estem efectuant la darrera fase de restauració. Aquest fet ens ha permès posar en marxa un nou sistema d'il·luminació que ens permet veure en tota la seva esplendor el Castell de Castelldefels. Ara, per acabar de donar tota la dignitat que el Castell es mereix, ens cal retirar les antenes, que no fan altra cosa que desmerèixer  aquest gran monument.

Joan Lluís Amigó