Prou retallades, el 29-S vaga general

Prou retallades, el 29-S vaga general

{mosimage}Ha passat la Festa Major (amb força pluja), s’acaben les vacances i arriba setembre. El mes en què es torna a la feina, les persones aturades a buscar-ne i les criatures van a l’escola. Però aquest setembre serà mogut socialment, ja que els sindicats han convocat la vaga general el 29 de setembre contra la reforma laboral. El govern del PSOE ha aprovat una reforma laboral que vulnera drets i les condicions laborals. Emparant-se en la crisi econòmica, ha acceptat les exigències dels mercats i les pressions de la dreta econòmica i política. Un decret aprovat, gràcies a CiU, que facilita, encara més, l’acomiadament. L’actual model econòmic i laboral ha portat a més de 4 milions de persones a l’atur a Espanya i 600.000 a Catalunya, a més de treball precari, baixos salaris i pensions. Per la qual cosa, la reforma no passa per facilitar més l’acomiadament i afeblir els sindicats. La reforma que cal és la que generi ocupació de qualitat, estable i amb millors salaris, una reforma amb canvis en el model productiu, més inversió tecnològica, innovació i formació. El govern Zapatero, lamentablement, ha fet un gir antisocial. Abans de l’estiu: Pla d’ajust del dèficit, reduint sou dels treballadors públics i congelant pensions; pujada de l’IVA; i privatització de les caixes. Ara la reforma laboral i, imminent, canvis en el sistema de pensions, allargant l’edat de jubilació i revisant el període de càlcul per tenir dret a pensió. Què suposa aquesta reforma? La reforma no crearà ocupació, però fa que acomiadar sigui més fàcil, barat i subvencionat amb recursos públics. No resol la dualitat i la temporalitat laboral, de les més altres d’Europa. Amb la reforma laboral, els empresaris tindran més poder tant per acomiadar, com a l’organització del treball i es desregularan les relacions laborals, en perjudici dels treballadors i sindicats. Es privatitzaran els serveis d’ocupació, potenciant les agències d’ocupació en detriment dels serveis públics d’ocupació, convertint en negoci la dura tasca de trobar feina. La vaga general la convoquen el sindicats. Es pot participar d’ella o no, però cal tenir present que afectarà una gran majoria de la gent: els que treballen i aturats d’avui, i els joves que demà s’incorporin a treballar; els pensionistes d’avui i qui es jubili d’aquí uns anys. Com diu el text de suport a la vaga de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC):  “Com a representants de 677 associacions veïnals i 28 federacions, se suma a la vaga general convocada pel 29 de setembre ja que considera que, més enllà del retrocés de les condicions laborals que suposa la darrera Reforma Laboral, i les darreres mesures anunciades pel Govern central com la congelació de les pensions, la suma d’aquestes iniciatives esdevenen un atac i desmantellament a l’Estat del Benestar i, per tant, de la qualitat de vida del veïnat de Catalunya”.

Hi ha motius per a la vaga i contribuir a l’èxit és necessari per a garantir la pervivència de drets laborals i socials, i defensar l’estat social i democràtic de dret a l’Estat espanyol.